Izložba fotografija u centru Zrenjanina

VIDEO K9: U Zrenjaninu je u sredu počela Druga fotografska umetnička kolonija, koja je okupila velikane srpske fotografije, ali i fotografe mlađe generacije. Tim povodom na gradskom trgu otvorena je izložba fotografija

0
400

Izložba fotografija postavljena je na gradskom trgu, a 40-ak fotografija koje su snimljene između 1853. i 1940. godine predstavljene su na 15 panela u velikim formatu.

Među ovim fotografijama se nalaze i neobjavljene fotografije postavljanja spomenika kralju Petru I Karađorđeviću koji je srušen 1941, a obnovljen 2004. godine.

Pored ovih, na izložbi su predstavljene i fotografije iz svakodnevnog života grada iz privatnih kolekcija Stevana Radišića, Ivana Pančića, Danijela Vrške i Duška Malbaškog, kao i fotografije iz fototeke Narodnog muzeja Zrenjanin.

Organizator izložbe je Savremena galerija u saradnji sa Fotografskim dokumentacionim centrom, a pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina, te je izložbu otvorio gradonačelnik grada Zrenjanina.

Prisutnim fotografima i ljubiteljima fotografije obratili su se autor izložbe i osnivač kolonije Jovan Njegović Drndak i svetski poznati fitografi Voja Mitrović i Tomislav Peternek.

Autor izložbe je Jovan Njegović Drndak koji je i osnivač kolonije koja se održava po drugi put. Umetnička kolonija počela je okupljanjem fotografa na Carskoj bari, njen početak svečano je obeležen otvaranjem izložbe, a u okviru kolonije organizovana su predavanja.

Prilikom otvaranja izložbe najavljena je i mogućnost osnivanja Muzeja fotografije u našem gradu, koja je obradovala sve okupljene s obzirom da takav muzej ne postoji u našoj zemlji, a smatra se neophodnim.

Fotografije koje nastanu tokom Druge fotografske umetničke kolonije biće predstavljene na izložbi tokim septembra ove godine, a radove će odabrati sekretar Foto saveza Srbije Miroslav Predojević, Imre Sabo i El Gvajos. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.