IZLOŽBA ČUVA SEĆANJE NA SLIKARA ZDRAVKA MANDIĆA

822

Izložbom “Sećanje na Zdravka Mandića” Savremena galerija u Zrenjanin u ponedeljak, 19. avgusta obeležiće godišnjicu smrti značajnog umetnika i svog dugogodišnjeg upravnika.

Autori izložbe su Sava Stepanov i Slavica Popov. Pored najznačajnijih ostvarenja Zdravka Mandića ( Strigova, Potkozarje 1935-Novi Sad, 2012) koja se nalaze u zbirci Savremene galerije Zrenjanin i u privatnom vlasništvu, izložbu će dopuniti arhivska građa i projekcija filma.

Film o slikarstvu Zdravka Mandića “Uspeh leda” iz 1982. godine napravljen je prema scenariju Slavka Almažana, režija i snimanje Dobri Janevski.

Zdravko Mandić je Akademiju likovnih umetnosti završio u Beogradu u klasi Zorana Petrovića, a magistrirao na istoj Akademiji u klasi Mila Milunovića 1965. godine. Po završetku školovanja Mandić se 1965. godine doselio u Zrenjanin gde je od 1969. godine radio u Savremenoj galeriji Zrenjanin.

Bio je prvi saradnik Tivadara Vanjeka, jednog od osnivača i prvog direktora Savremene galerije i Umetničke kolonije Ečka, od koga je preuzeo funkciju direktora Savremene galerije 1974. godine i na tom mestu je ostao do odlaska u penziju 1994. godine.

Mandić je pokretač Susreta akvarelista u Umetničkoj koloniji Ečka i Bijenala akvarela, manifestacija koje će ove godine biti održane po deseti put. Osim ovih izložbi u zrenjaninskoj Savremenoj galeriji priređuje i značajne preglede savremene jugoslovenske umetnosti kao i brojne samostalne nastupe uglednih umetnika iz zemlje i inostranstva.

Za pet decenija slikarskog stvaralaštva Mandić je priredio više od 150 samostalnih izložbi a njegove slike i akvareli su izlagani na 500 grupnih izložbenih postavki u zemlji i inostranstvu.

Dobio je više prestižnih nagrada za slikarstvo u zemlji i inostranstvu, a dela mu se nalaze u galerijama i u privatnim kolekcijama širom sveta.

Izložba će biti otvorena do 20. septembra, piše list “Dnevnik”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.