Izložba “Carski darovi” u Muzeju grada

VIDEO K9: Gostujuća izložba iz Muzeja Jugoslavije, "Carski darovi", postavljena je u Muzeju grada Novog Sada. Na izložbi su predstavljeni pokloni koje je Josip Broz Tito dobijao od krunisanih glava, odnosno careva i kraljeva.

0
569

Izložba Carski darovi predstavlja izbor od 55 eksponata izuzetne umetničke i istorijske vrednosti, kao običaj darivanja prilikom zvaničnih državnih poseta.

Predmeti koji su nastali u najpoznatijim radionicama širom sveta, na izložbi su podeljeni u pet celina: arheološki, upotrebni i ukrasni predmeti, nakit i odlikovanja.

“Mi smo kao Muzej grada Novog Sada dodali mali jedan dodatak celoj toj izložbi. Naime, izlažemo povelju koja je posebno rađena kao istorijsko svedočanstvo za Muzej grada Novog Sada i koji je 1961. godine 4. septembra, kada su učesnici prvog samita nesvrstanih iz Beograda došli ovde na večeru na Petrovaradinsku tvrđavu, potpisali svi koji su bili prisutni i to je jedno pravo autentično istorijsko svedočanstvo i o tom danu i o značaju Novog Sada uopšte u tom istorijskom događaju”, rekla je dr Agneš Ozer, muzejski savetnik.

Odabrani eksponati datiraju od 7. veka pre nove ere, pa sve do polovine 20. veka, a u njihovoj izradi korišćeni su plemeniti metali, drago kamenje i najfiniji porcelan.

“Sama odlikovanja i uopšte sami predmeti su predivni. Ne radi se samo o vrednosti, nego i estetici. Ono što je isto jako interesantno je taj običaj darivanja je pratio i darivanje i razmenu fotografija, tako da smo izložili i jedan deo tih fotografija koje je Josip Broz dobijao, a isto tako je i on davao svoju fotografiju i fotografiju svoje supruge, znači poklanjao tim darodavcima. Tako da, ja neću birati umesto poseltilaca, pa čekamo posetioce da oni kažu koji je ovde navredniji i najlepši predmet na ovoj izložbi”, navela je Ozer. 

Među darovima su i delovi statua i spomenika, poput glave Bude u žadu, koja je poklon avganistanskog kralja Mohameda Zahira. Ozer navodi da je Tito s mnogim tadašnjim vladarima bio i prijatelj, pa su i darovi osmišljeni i imaju lične pečate.

“Ima jako puno tabakera, naročito puno tabakera i tih kutija za cigarete, a imamo i takvih fotografija gde se stvarno vidi da je predsednik voleo da puši. Znači da su mu lično birali poklone i da su hteli da mu ugode, i njemu i njegovoj supruzi, tako da se radi stvarno o lepim darovima i takvim darovima koji baš odražavaju ta prijateljstva koja je on stvarao sa tim vladarima”, kazala je Ozer.

Izložba je postavljena u atrijumu Muzeja grada na Petrovaradinskoj tvrđavi i biće otvorena za posetioce 29. juna.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.