Izlile se reke u Srbiji

Obilne padavine izazvale su poplave u više opština u našoj zemlji u kojoj je na snazi vanredna odbrana od ove nepogode.

0
131

Velike količine padavina dovele su do izlivanja pojedinoh reka u Srbiji. Poplave su zadesila više opština u kojima je proglašena vanredna situacija, u Kraljevu, Sremskoj Mitrovici, Kniću, Lučanima, a vanredna odbrana od poplava na snazi je u čitavoj zemlji.

U Kraljevu je voda ušla u dvorišta i podrume 50 domaćinstava u prigradskim naseljima, a tri osobe iz mesta Grdica su evakuisane. Izbavljeno je i 15 putnika koji su zbog padavina bili zaglavljeni na putu Kraljevo-Kragujevac.

Zbog izlivаnjа bujičnih potokа nа kolosek i velike količine vode i zemlje nа pruzi, jutros je obustаvljen železnički saobraćaj izmedju Kraljeva i Raške, saopštile su danas Infrаstrukture železnice Srbije.

Lokalna samouprava Novog Pazara upozorila je danas gradjane na rast svih vodotokova i izlivanje reka na nekoliko lokacija.

Obilna kiša koja neprekidno pada više od 15 sati na teritoriji opštine Tutin i gde je do sinoć palo oko 90 litara kiše po metru kvadratnom, izazvala je poplave na više lokacija u užem centru grada, a lokalni put Tutin-Mehov krš neprohodan je za saobraćaj zbog izlivanja reke Vidrenjak.

Štab za vanredne situacije opštine Knić proglasio je danas vanrednu situacija na celoj teritoriji te opštine gde je zbog obilnih padavina tokom noći došlo do izlivanja reke Gruže i Čestinske reke. Najteže je u selima Donje Gruže gde su kuće i staje pod vodom, nekoliko porodica je evakuisano, a na stotine hektara je poplavljeno. Oštećeni su putevi, mostovi, poplavljena je i ambulanta u Gruži koja neće raditi. Voda sa izvorišta Ribeška je za sada ispravna, ali Štab za vanredne situacije u opštini Knić apelovao je na gradjane da obezbede zalihe vode za piće.

U Ivanjici je jaka kiša izazvala poplave i odrone, a pokrenuta su i četiri klizišta. Potoci su poplavili sela Raščići, Sađavac i Prilike, a u njivama i dvorištima pojedinih seoski domaćinstava dubina vode je jedan metar. Vanredna situacija koja je u Ivanjci proglašena pre mesec dana zbog snega i grada, i dalje je na snazi.

Na celoj teritorji Opštine Lučani je danas proglašena vanredna situacija zbog poplava izazvanih jakom kišom koja je padala jutros od pet časova i izazvala izlivanje bujičnih vodotoka u Gornjem Dragačevu kod Lučana. Prema podacima Opštinskog štaba za vanredne situacije, najkritičnije je u selu Viča gde je desetak domaćinstava pod vodom, gde su intervenisale spasilačke ekipe na evakuaciji meštana. Put Guča-Lučani je zatvoren za saobraćaj, a u prekidu su put drugog reda ka Kraljevu i put drugog reda ka Vučkovici. Poplavljene su njive, a u nabujalim rekama je na desetine automobila koje je odnela bujica.

U Čačku su poplavljene ulice zbog jake kiše koja je jutros pala, a najviše problema zabeleženo je u selima Trnava i Slatina.

“Putevi Srbije” saopštili su da je usled većih padavina došlo do odrona na deonici puta Novi Sad – Sremski Karlovci, kod naselja Puckaroš i saobraćaj se odvija jednom kolovoznom trakom.

RHMZ upozorio je da će vodostaj na Bjelici, Moravici, Skrapežu, Đetinji, Gruži, kao i na gornjem toku Zapadne Morave i na Ibru biti u porastu do 05. juna i kretaće se oko ili iznad upozoravajućih nivoa.

Vodostaji na banatskim vodotocima će biti u porastu do 06. juna i na Tamišu i Brzavi kretaće se iznad granice redovne odbrane od poplava, dok će vodostaji na Savi biti u porastu sa prevazilaženjem granice redovne odbrane kod Šapca i Beograda tokom utorka, 4. juna.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je danas da se voda u mestima u kojima jedošlo do plavljenja domaćinstava, usled obilnih padavina koje su prouzrokovale izlivanje bujičnih potoka i manjih reka, polako i postepeno povlači.

„Situacija se u svim ovim mestima smiruje, voda se polako i postepeno povlači, a sada sledi posao crpljenja vode i stvaranja uslova da se ljudi vrate kućama, što je na lokalnim samoupravama i pripadnicima Sektora za vanredne situacije“, rekao je Marić i dodao da je do sada evakuisano 159 osoba, uglavnom iz preventivnih razloga.

Marić je istakao da u ovim bujičnim poplavama, na sreću, nije bilo povređenih i stradalih.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.