Izlečivost muškog steriliteta

VIDEO K9: Prema procenama stručnjaka u Srbiji najmanje 150.000 muškaraca ima problem sa sterilitetom. Umesto što se uvećava, ovaj broj mogao bi da bude mnogo manji kada bi se muškarci češće obraćali lekarima u rešavanju tog problema.

100

U Srbiji se već godinama preduzimaju, manje ili više uspešne, mere u cilju porasta nataliteta.

Reproduktivno zdravlje je važno kako za žene tako i za muškarce, iako se kod nas žene češće obraćaju lekarima kada parovi imaju probleme sa neplodnošću. Predrasude su i dalje prisutne, ali ih treba prevazići i budući očevi moraju to da imaju na umu, s obzirom da su brojni uzroci steriliteta izlečivi, samo je potrebno posetiti lekara.

“Mi kažemo, prošli smo fazu industrijalizacije. Sad smo u nekoj fazi kompjuterizacije. Čuli ste verovatno termin, meni se jako sviđa “sedeće doba”. Znači ko šta radi, iz jedne stolice u drugu, iz automobila ne znam u kancelariju i tako dalje. Znači, sve to, normalno, što negativno utiče na zdravlje čoveka, utiče i na sterilitet”, rekao je prof. dr Slobodan R. Radulović, ginekolog.

Lekari upozoravaju i na to da nezdrav stil života, gojaznost, pušenje i alkohol predstavljaju faktore rizika. Predrasuda da uglavnom žene imaju problem steriliteta, opovrgnuta je činjenicom da 40 do 50 procenata muške populacije pati od ovog problema, kažu lekari.

“Ali, šta se pokazalo da su mušakarci mnogo podložniji i mnogo više stradaju zbog takvog načina života, zbog tog zagađenja, zbog tih toksina koji postoje oko nas nego žene što jeste biološki dokazivo”, kazapo je dr Radulović.

Muškarci ređe idu kod lekara i samim tim ne uočavaju problem na vreme, naglašavaju lekari koji savetuju obaveznu posetu urologu kako bi obavili testove. To će, kako kažu, ubrzati dijagnostikovanje problema i u velikoj meri olakšati lečenje.

“Postoje dva velika područja koja mogu biti oštećena. To je produkcija i transport sperme. Prvo, kvalitetna sperma potrebno je da se proizvede u testisima, a drugi aspekt je da se ta kvalitetna sperma transportuje”, naveo je urolog dr Sreten Jovanović.

Najčešći uzrok problema je, prema njegovim rečima, pojava proširene vene ili varikocela. Kod pojave nešto sporijeg kretanja spermatozoida i nekih lakše izlečivih disfunkcija reproduktivnih organa pomažu medikamenti, tačnije suplementi, ili vitami, pa i hormonska terapija, kazao je Jovanović.

Zanimljivo je da u nekim zemljama sveta postoje i posebne aplikacije koje omogućavaju da se uz pomoć tehnologije test obavi i kod kuće.

ostalo 6

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.