Izlaz iz dužničkog ropstva

VIDEO K9: Zahvaljujući izmeni o utvrđivanju doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta, skoro 800 sugrađana, dužnika po ovom osnovu, moći će da ostvare popust od 60 posto ukoliko potpišu aneks ugovora, rekao je u emisiji Otvoreni ekran Dejan Mandić, načelnik Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije.

0
340

Investitori i vlasnici stanova, koji su od 2002. do 2015. godine potpisali ugovore o regulisanju naknade za uređenje građevinskog zemljišta na 20 godina, do kraja 2019. godine moći će da izmire preostali dug uz dodatni popust od 30 odsto, zahvaljujući izmeni odluke koju su dobrili odbornici Skupštine grada.

“Ako uzmete da je rok 20 godina, znači, zadnje rate po tim ugovorima ističu od 2022. do 2035. godine. Obe strane su prihvatile odredbe ugovora, kave su, ja ne bih sad elaborirao. Ugovorom je bilo predviđeno i kako se revalorizuje ugovoreni iznos, i primenom eskontne stope došli smo u situaciju da su, nakon isplate više od pola rata, odnosno 130 ili 140 rata, građani došli u situaciju da su platili značajna sredstva i da su na današnji dan u dinarskoj vrednosti maltene na istom nivou na kojem su bili prilikom potpisivanja ugovora”, naveo je Mandić.

Veliki broj onih koji nisu uspeli da izmire svoje obaveze obratio se i Udruženju za zaštitu prava potrošača Prosperitet, koje se tim povodom početkom godine obratilo Gradskoj upravi za građevinsko zemčljište i investicije.

“Ja moram da kažem da smo već 2016. godine prvi korak napravili kao lokalna samouprava i u Odluku o utvrđivanju doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta smo ispod Člana 22 dodali Član 22a, kojim smo omogućili svima koji žele da odjednom isplate dug po ovom ugovoru, dali popust od 30 posto. To je na jedan period dalo efekte, ljudi su se javljali, oni koji su mogli izmirili su obaveze”, kazao je Mandić.

Formirana je radne grupe za utvrđivanje stanja o problemima sa ugovorima za građevinsko zemljište na teritoriji Novog Sada, koja je ustanovila da od 1528 aktivnih ugovora, za njih 780 se delimično ili uopšte ne isplaćuju dugovanja, sa trendom porasta dugovanja i dužnika u poslednjih 10-ak godina.

Predložena je izmena odluke, koju je, prema mandićevim rečima, Skupština grada usvojila na sreću ovih građana.

“Kojom je predloženo da na ovi 30%, dodatni popust od 30%, odnosno, nakon zaključenja aneksa tog ugovora po zahtevu, ukoliko ga budu podneli zainteresovani građani, imaće ukupno popust od 60 %, što je priznaćete, ne mali popust i nemali benefit”, istakao je Mandić.

Procenjeno je da bi Grad sprovođenjem izmene odluke, mogao da ostvari prihod od 495 miliona dinara.

Sa druge strane, investitori vlasnici stambenih objekata biće oslobođeni iz dužničkog ropstva i rizika koji bi eventualno sledio za narednih 10 godina otplate.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.