Izgradnja novog vetroparka u Kovačici

VIDEO K9: Vetroelektrana Kovačica u okviru svog kompleksa dobiće još jedan novi vetropark koji će sadržati 16 novih vetrogeneratora, a novi objekat prema planu trebalo bi da bude završen u drugoj polovini 2023. godine.

0
26

Izgradnja novog vetroparka “Pupin”, u okviru kompleksa vetroelektrana u Kovačici počeće sledeće godine, a trebalo bi da poseduje 16 vetrogeneratora najmodernije tehnologije ukupne snage 95,5 megavata, a novi objekat prema planu trebalo bi da bude završen u drugoj polovini 2023. godine.

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić uručujući investitoru građevinsku dozvolu za izgradnju novog vetroparka istakao da je u proteklih pet godina na teritoriji AP Vojvodine investirano 700 miliona evra u izgradnju sedam vetroparkova snage 398 megavati.

Miloš Colić, direktor kompanije koja upravlja vetroparkom u Kovačici, kazao je da su svi postupci za dobijanje dozvola za izgradnju vetroparka uspešno okončani.

Vetroelektrana „Kovačica“, snage 104,5 magavata, druga je po veličini u našoj zemlji. Sastoji se od 38 turbina, proizvodi električnu energiju za 68 hiljada domaćinstava i doprinosi smanjenju ugljen-dioksida za 250 hiljada tona godišnje.

U izgradnju ove vetroelektrane uloženo je 189 miliona evra, i prva je nova elektrana koja je posle skoro 30 godina puštena na prenosni sistem električne energije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.