Izgradnja javnih skladišta

VIDEO K9: Javna skladišta u srbiji predstavljaju veliki problem, pre svega zato što poljoprivrednici nemaju gde da skladište robu, što bi im veoma značilo jer bi mogli da sačekaju veću cenu na tržištu.

744

Ministarstvo poljoprivrede oberćava da će država odgovoarajućim stimulativnim merama podržati izgradnju i jačanje sistema skladišta. Očekivani efekti su, proširenje tih kapaciteta i omogućavanje pre svega malim i srednjim poljoprivrednim proizvođačima, da dođu do sigurnog i kvalitetnog uskladištenja robe, za čiju izgradnju nemaju za sada finansijske mogućnosti.

“Sistem javnih skladišta u Srbiji mora da bude na višem nivou odnosno da ih bude znatno više nego sada, kako bi poljoprivrednici mogli da ostave na sigurnom svoje proizvode, i da sačekaju veću cenu na tržištu”, izjavio je Glamočić na konferenciji za novinare.

Javnih skladišta u našoj zemlji sada svega 16 što je nedovoljno za potrebe naših poljoprivrednika. U Srbiji je evidentirano oko 400 silosa, sa ukupnim kapacitetom oko četiri miliona tona, srpskoj poljoprivredi neophodno oko 10 miliona tona skladišnog prostora i dodao da od kompenzacionog fonda očekuje, da u predstojećem periodu, bude oformljeno još najmanje 10 javnih skladišta.

Kako je istaknuto na konferenciji za novinare, u okviru unapređenog sistema javnih skladišta, poljoprivredni proizvođači u Srbiji, imaće priliku da uskladištenu robu daju kao garanciju za eventualne kredite radi unapređenja svoje proizvodnje. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.