Izgradnja identiteta na internetu

VIDEO K9: Jedan od načina na koji deca mogu da izbegnu neke od opasnosti korišćenja interneta jeste i izgradnja sopstvenog virtuelnog identiteta, rekla je u emisiji Otvoreni ekran Radoslava Konjević iz Kompjuterskog kampa za decu. Ona je upozorila da roditelji moraju biti deci autoritet koji će postaviti granice na koji način i koliko dugo će dete koristiti internet, ali ih i upozoriti na opasnosti kojima na mreži može biti izloženo.

0
531

Među najvećim opasnostima po decu na internetu su pedofilija, vršnjačko nasilje, krađa identiteta.

Deca u Komp kampu su uzrasta 8 do 15 godina, koja su već mali eksperti u korišćenju računara i koja, uglavnom, znaju dosta o bezbednosti na internetu. Ona su naučila da svoje adrese i brojeve telefona ne smeju da ostavljaju na mreži, ali da moraju da ostave svoje pravo ime i prezime, što vrlo važna opcija, na primer u slučaju da im neko napravi lažni profil na društvenim mrežama.

“Mi to zovemo izgradnja identiteta na internetu. Dete mora da izgradi svoj identitet tamo. I ja, ako vidim jednog ‘Marka Petrovića’ na jednoj stranici i istog Marka Petrovića na drugoj, ja ću tačno znati koji je pravi Marko. Jer, od početka ga pratim, vidim koje teme ga interesuju, vidim šta on objavljuje i kako se ponaša. Ovaj drugi Marko, koji mu je ukrao ime, može neke sasvim loše stvari da radi, ja ću znati da to nije taj Marko. Znači, treba staviti puno ime i prezime, treba staviti svoju fotografiju, to je sasvim OK”, navela je Konjević.

Kod objavljivanja fotografija na internetu, Konjević je naročito skrenula pažnju devojčicama da budu oprezne prilikom izbora svojih fotografija koje postavljaju na društvenim mrežama.

“Fotografije na internetu, gde su one u nekim izazovnim pozama i gde su u nekim neodgovarajućim modnim detaljima obučene, mislim da time neće ništa dobiti. Momka neće naći na internetu! Mislim da će je samo, otprilike, da upotrebim tešku reč, da će je ismejati. Treba biti pristojan. Zapravo, šta je internet? To je isto kao i realni život. Ponašati se onako kao i u realnom životu”, rekla je Konjević.

Realni i virtuelni život na internetu danas su potpuno izjednačeni, jedino što na mreži deca mogu da se prave važna i predstavljaju se lepšim i pametnijim nego u stvarnom životu, ali to rade i odrasli, rekla je Konjević. Ona je roditeljima preporučila Fejsbukov Parents Portal sa kojeg mogu da skinu brošuru u PDF-u sa odličnim savetima o tome kako objasniti detetu koje ga sve opasnosti vrebaju na internetu.

“Treba pronaći mesto i određeni trenutak da se razgovara sa detetom i da se detetu ispriča koje su sve opasnosti i šta sve može da mu se dogodi, te da mu da neke primere za koje zna. E sad, nažalost, mnogi roditelji ni sami ne znaju to”, kazala je ona.

Dete mora da stekne osećaj odgovornosti da osobi kojoj veruje prijavi loše stvari koje vidi na internetu, ili kojima je i sam izložen, ukazala je Konjević, upozorivši da se nasilje na internetu ne sme ignorisati, ali se u njemu ne sme učestvovati.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.