Izbori za predsednika SANU 30. marta

VIDEO K9: Izbori za novog predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti biće održani 30. marta, najavio je danas predsednik akademije Vladimir Kostić najavio je danas da će 30. marta biti održani izbori za novog predsednika SANU.

0
23

Novi predsednik SANU biće biran 30. marta, izkavio je danas predsednik akademije Vladimir Kostić, koji je naglasio da se povlači sa te funkcije.

Na izborima će Izvršni odbor birati i dva nova potpredsednika, kao i generalnog sekretara.

“Na ovim izborima biraće se novi predsednik, nova dva potpredsednika i generalni sekretar. Do kraja februara odeljenja SANU moraju dostaviti predlog predstavnika svakog odeljenja pojedinačno u predsedništvu SANU. Do 7. marta dostavljaju se predlozi za kandidate za čelne ljude SANU. Za svakog od njih daje se poseban predlog i potrebno je da taj predlog potpiše 20 članova SANU koji su u radnom sastavu”, rekao je Kostić.

Konačan rok za dostavljanje predloga je 7. mart, a sve prijave će, kako je naveo, Izborna komisija SANU pregledati i sastaviti konačnu listu kandidata na sednici koja će biti održana dan kasnije.

“Dve nedelje pre zvaničnih izbora održaće se konferencija članova sa spiska kandidata”, naveo je predsednik SANU.

Nije pravilo, ali je poželjno, kako je rekao,da predlozi za kandidata za predsednika akademije sadrže predlog programa rada.

Kostić je ovom prilikom izdvojio i nekoliko programskih aktivnosti SANU u ovoj godini, između ostalog govorio je o aktuelnoj izložbi „Gračanica: sjaj umetnosti u doba kralja Milutina”, autorke Aleksandre Davidov Temerinski, o otvaranju izložbe dopisnog člana SANU Save Halegina 14. marta, zatim otvaranju izložbe “Dokumeni…” u aprilu, kao i izložbi u čast akademika Sime Lozančića, jednog od naših najznačajnijih hemičara, uglednog političara i diplomate, kojem je SANU posvetila čitavu 2023. godinu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.