Izbori za mesne zajednice u Zrenjaninu

VIDEO K9: U nedelju, 5. februara biće održani izbori za savete mesnih zajednica nekoliko gradskih naselja u Zrenjaninu. Tim povodom nedavno je održana i prva ovogodišnja debata građana o položaju mesnih zajednica u tom gradu.

0
61

Predstavnici civilnog sektora i opozicionih partija i organizacija iz grada okupili su se u prostorijama mesnih zajednica na Bagljašu, kako bi razgovarali o tome ima li izbora u mesnim zajednicama u Zrenjaninu, ali i o tome koliko su građani upoznati sa nadležnostima mesne zajednice i sa ljudima koji ih u mesnim zajednicama predstavljaju.  

Izbori u mesnim zajednicama odavno nisu izbori već puka glasališta, zaključeno je na debati.

Mesne zajednice već dosta dugo zavise od volje čelnika grada što je pogubno za njihovo funkcionisanje, rekli su učesnici debate i naglasili da građani najbolje znaju šta je potrebno u njihovoj mesnoj zajednici te da je zato neophodna bolja komunikacija mesne zajednice i njenih stanovnika.

O situaciji na izborima u mesnim zajednicama dosta govori i čenjenica da je na svim mestima na kojim se održavaju izbori 5. februara prijavljena samo jedna lista.

Zaključak je da je zrenjaninski model o mesnim zajednicama koji podrazumeva postojanje lista, overu potpisa i postojanje kontrolora te izbor bitračkog odbora od strane komisije koju bira Skupština grada, veoma loš, ako ne i najgori model te da je neophodno što pre se vratiti većinskom izbornom sistemu i neposrednom biranju lica u mesnim zajednicama.

(KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.