Izbori u Bosni i Hercegovini: Milorad Dodik je novi predsednik Republike Srpske, saopštila CIK

Posle ponovljenog brojanja glasova, Centralna izborna komisija BiH saopštila rezultate.

0
18

Više od 20 dana posle izbora, Republika Srpska, jedan od dva entiteta Bosne i Hercegovine (BiH), dobila je novog predsednika.

Centralna izborena komisija BiH, koja je organizovala ponovno brojanje glasova za predsednika i potpredsednika RS posle pritužbi opozicije, saopštila je u četvrtak, 27. oktobra da je utvrđeno da je Dodik pobedio opozicionu protivkandidatkinju Jelenu Trivić.

Nesumnjivo je utvrđeno da je pobednik izbora za predsednika RS Milorad Dodik, ali da bi 62 vreće (sa glasovima) koje nedostaju mogle da donesu promenu na poziciji potpredsednika RS2, rekli su članovi CIK BiH.

Predsednik Republike Srpske bira se u jednom izbornom krugu, a pobednik postaje kandidat sa najviše glasova birača.

Milorad Dodik (63) je decenijama u političkom životu Republike Srpske i BiH.

Dodik, koji održava bliske odnose kako sa vlastima u Srbiji, tako i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, bio je na poziciji predsednika RS od 2010. do 2018.

Do izbora za predsednika RS 2. oktobra, bio je član Predsedništva BiH iz redova srpskog naroda.

On je godinama pod američkim sankcijama, a od aprila ove godine i pod britanskim zbog, kako je obrazloženo, „potkopavanja legitimiteta i teško izvojevanog mira” u Bosni.

Dodik je više puta izjavio da za sankcije ne haje.

Dodikova Savez nezavisnih socijaldemokrata odneo je ubedljivu pobedu na izborima za Skupštinu Republike Srpske, kao i za Parlamentarnu skupštinu BiH, a Željka Cvijanović, njegova najbliža saradnica i dosadašnja predsednica RS, izabrana je u tročlano Predsedništvo BiH, glasovima birača u RS.

Šta je saopštila CIK?

Članica CIK-a BiH Vanja Bjelica Prutina istakla je na današnjoj sednici CIK-a BIH da nema dileme ko je pobednik na izborima za predsednika Republike Srpske i da je potvrđena narodna volja.

„Svi oni koji su tvrdili da su pokradeni, posle kontrolnog brojanja treba da priznaju poraz, čestitaju pobedniku, jer mislim da apsolutno ne postoji dilema kada je u pitanju predsednik RS, da je to Milorad Dodik”, dodala je Bjelica Prutina.

Saopšteno je i da neće biti ponavljanja izbora.

Irena Hadžiabdić, članica CIK, smatra da je kontrolnim brojanjem utvrđeno, i „pored svih nepravilnosti da volja birača nije narušena” i da bi neki ponovljeni izborni ciklus sigurno doneo niz sličnih nepravilnosti.

Prema rečima članova CIK, kontrolno brojanje je važnije kada je reč o izboru potpredsednika RS.

„Za taj nivo jedan glas može odlučiti i zato sam tražila kontrolno brojanje”, dodala je Prutina.

Član CIK-a Vlado Rogić je rekao da nema vremena za ponavljanje izbora, niti sredstava, kao i da „nije moguće zbog nekoliko nepravilnosti ponavljati izbore jer bi se to onda radilo zauvek”.

Šta je prethodilo odluci CIK?

Proglašavanje pobede u oba tabora u izbornoj noći, optužbe opozicije o navodnom nameštanju i krađi izbora, krivične prijave protiv članova CIK, ali i protesti opozicije i Dodikovih pristalica u Banjaluci, najvećem gradu Republike Srpske.

Nekoliko sati pošto je Jelena Trivić u izbornoj noći proslavljala pobedu, Dodik je izašao za binu u štabu stranke i samouvereno saopštio da je trijumfovao:

„Proglašavam pobedu za predsednika RS”.

Na nekoliko snimaka na društvenim mrežama u izbornoj noći moglo je da se čuje kako pevuši:

„Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine”.

Centralna izborna komisija je potom brojala glasove do oko 98 odsto biračkih tela, navodeći da Dodik ima prednost nad Jelenom Trivić od nešto manje od 30.000 glasova.

Opoziciona Partija demokratskog progresa (PDP), koja je kandidovala Trivić za predsednicu RS, i druge stranke su izrazile oštro protivljenje takvim rezultatima, tvrdeći da je ona pobedila Dodika i optužile su vladajuću koaliciju za nameštanje rezultata.

Organizovali su i protestne skupove u Banjaluci.

Usledilo je podnošenje niza primedbi na tok glasanja, da bi Centralna izborna komisija odlučila da se organizuje novo brojanje glasova i to u Sarajevu pred televizijskim kamerama.

Ponovno brojanje glasova trajalo je danima, a nekoliko dana pre saopštavanja rezultata, Dodik je pozvao pristalice na veliki miting u Banjaluci kako bi se, kako je rekao, sprečilo prekrajanje izborne volje građana.

(BBC News na srpskom)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.