Izbori na Kosovu: Pobednici i gubitnici zamenili uloge

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu stvorili su uslove za potpunu zamenu mesta na političkoj sceni i promene u unutrašnjoj i spoljnoj politici.

0
101

Politička scena Kosova doživela je tektonske promene posle vanrednih parlamentarnih izbora jer se nijedna od dosadašnjih vladajućih stranaka nije plasirala na jedno od prva dva mesta.

Najviše glasova osvojio je pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija koga prati Demokratski savez Kosova (LDK) Ise Mustafe, pokazuju preliminarni rezultati Centralne izborne komisije Kosova.

Na trećem mestu je Demokratska partija Kosova (PDK) dosadašnjeg predsednika Skupštine Kosova Kadrija Veseljija, dok na siguran ulazak u parlament računa još samo koalicija koju predvodi Alijansa za budućnost Kosova (AAK) doskorašnjeg premijera Ramuša Haradinaja.

Projekcije pokazuju da je Srpska lista osvojila svih deset mandata namenjenih srpskoj zajednici.

Ovakav rezultat mogao bi da dovede do toga da nijedna od stranaka koje predvode bivši komandati Oslobodilačke vojske Kosova ne bude deo vladajuće koalicije.

Prema Ustavu Kosova, prvoplasiranoj stranci pripada mogućnost da imenuje kandidata za premijera Kosova i preuzme inicijativu za formiranje buduće vlade.

Predsednik Kosova Hašim Tači raspustio je prethodni saziv parlamenta nakon što je vlada Ramuša Haradinaja pala kada je premijer podneo ostavku zbog poziva Specijalnog suda za zločine na Kosovu.

Preliminarni rezultati vanrednih izbora na Kosovu

  1. Samoopredeljenje – 25,76 odsto
  2. Demokratski savez Kosova – 25,04 odsto
  3. Demokratska partija Kosova – 21,19 odsto
  4. koalicija Alijanse za budućnost Kosova – 11,61 odsto
  5. Srpska lista – 6,23 odsto

Rezultati izbora pokazaće da je obaranje sopstvene vlade koštalo Ramuša Haradinaja ostanka na vlasti – inicijator političke “igre” sa taksama od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije postao je njen najveći gubitnik.

“Uvođenje taksi na proizvode iz Srbije bila je Haradinajeva greška, ne samo zato što je blokirao pregovore, već i zbog toga što je to podiglo cenu većini osnovnih namirnica”, kaže za BBC na srpskom prištinska novinarka Serbeze Hadžiaj.

Ona kaže da je njegovu vladu karakterisao visok nivo korupcije, nepotizma i klijentelizma, koji je bio otvoreniji i vidljiviji nego u prethodnim vladama.

“10:0” – ovako je Aleksandar Vučić protumačio preliminarne rezultate izbora na Kosovu prema kojima je Srpska lista ubedljivo pobedila ostale stranke koje predstavljaju srpsku zajednicu.

U pitanju je broj mandata u parlamentu Kosova, gde Srbi imaju deset zagarantovanih mandata.

Tri preostale liste osvojile su daleko manje od jednog procenta glasova, dok se broj birača koji je podržao Srpsku listu procenjuje na oko šest odsto glasalih na celom Kosovu.

“Srpska lista je dobro prošla, na prošlim izborima 2017. godine je dobila 36000 glasova, a sada će verovatno osvojiti još više.

Najveći gubitnik sa druge strane je Samostalna liberalna stranka koja će, prema projekcijama, dobiti upola manje glasova”, objašnjava za BBC na srpskom Milica Andrić Rakić, novinarka portala sa severa Kosova Kossev.

Srpska lista ne mora nužno da bude deo koalicione Vlade, ali zakonom je srpskoj zajednici zagarantovano jedno ministarstvo u njoj.

To je, dodaje Andrić Rakić, po “nepisanom pravilu Ministarstvo za zajednice i povratak”.

“Koaliciona Vlada Kosova je 2014. i 2017. godine zavisila od Srpske liste, ali ovoga puta ne mora da bude tako, jer su dve prvoplasirane opcije Samoopredeljenje i LDK vrlo blizu.

U slučaju takve koalicije, Srpska lista ne bi bila potrebna za formiranje većine”, dodaje ona.

Jedanaest godina nakon proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo više od 100 zemalja. Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 116 zemalja, a u Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija.

(BBC)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.