Izbori i krivične prijave

VIDEO K9: U Pokretu slobodnih građana smatraju da su izbori u Srbiji obesmišljeni, o čemu rečito govore ovi poslednji, održani 4. marta u Beogradu, Boru, Aranđelovcu i Sevojnu, koji su, kako kažu, obilovali neregularnostima. O izborima, poziciji i opoziciji u emisiji Otvoreni ekran govorio je Nebojša Milenković, član predsedništva Pokreta slobodnih građana.

365

Prema konačnim rezultatima za Skupštinu Beograda koje je objavila Gradska izborna komisija, lista “Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd” na lokalnim izborima 4. marta osvojila je 44,99 odsto glasova, što praktično znači da će u novom sazivu parlamenta prestonice Srbije imati apsolutnu većinu od 64 mandata, od ukupno 110 odborničkih mesta.

“Ja imam ne jedan komentar, ali činjenica je da su to najneregularniji izbori od uspostavljanja višestranačja do danas. E sad kad bi pitali u čemu su ti izbori bili neregularni, tu onda dolazite do toliko problema da definišete šta je sve neregularno, da naprosto dođete do zaključka da je ova vlast uspela da obesmisli sve, pa i slobodne i demokratske izbore”, rekao je Milenković.

U Beogradu je lista “Dragan Đilas – Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju” osvojila 18,93 odsto, odnosno 26 mandata, dok će listi “Aleksandar Šapić – Gradonačelnik” na osnovu 9,01 odsto osvojenih glasova pripasti 12 mandata.

“Plašim se da priča o izbornim uslovima mora biti priča i o opozicionoj sceni u Srbiji. Činjenica jeste da Beograd jeste grad u kojem tih neregularnosti, mislili smo ne može biti ovoliko”, naveo je Milenković.

U Skupštini Beograda svoje odbornike imaće i lista “Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije, Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija kojoj je pripalo 6,13 odsto glasova, odnosno osam mandata. Opozicija je računala da će izlaznost biti veća, što je jedan od razloga zbog kojih, kako je naveo nije bojkotovala izbore 4. marta.

“Mi smo bili ubeđeni da izlaznošću, koja bi bila nekih 7 ili 8 procenata, do 10, veća od one koja je sada, ćemo uspeti da ostvarimo rezultat koji čak ni Vučić neće moći da pokrade. Ono što je trenutno u toku jeste da mi kao koalicija ne priznajemo regularnost ovih izbora i da su podnete brojne krivične prijave koje, to treba reći, to jesu dela koja ne zastarevaju”, kazao je Milenković.

Prema zvaničnim podacima, od 814.130 glasačkih listića ubačenih u kutije, nevažećih je bilo jedan manje od 12.970, a izborni cenzus od pet odsto u glavnom gradu Srbije, od 24izborne liste, nije prošlo njih 20.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.