Izbori, bojkot, cenzus

VIDEO K9: Mogućnost "preletanja" poslanika ili odbornika u stranku na vlasti posle izbora opasnija je po demokratiju od neregularnih izbornih uslova pre glasanja, rekao je u emisiji Otvoreni ekran Stanko Lazendić, poverenik Pokreta slobodnih građana za Vojvodinu i član Predsedništva tog pokreta.

94

Iako još nije poznat tačan datum izlaska glasača na birališta u ovoj izbornoj godini, poznato je da će neke stranke bojkotovati predstojeće izbore.

Predizbornu atmosferu podgrejala je i ideja o smanjenju izbornog praga sa 5 na 3 odsto, koja se nije dopala pojedinim opozicionim partijama.

 
“To ide u korist svim onim organizacijama koje do sada nisu mogle samostalno ili u nekim koalicijama da dosegnu tih 5%. Sa druge strane, ide u korist samom vladajućem režimu da pokažu koliko su oni demokratični, kako žele na uštrb svoje popularnosti da dokažu da su spremni da priže, je li, drugim organizacijama i ljudima šansu”, rekao je Stanko Lazendić, poverenik Pokreta slobodnih građana za Vojvodinu. 

Bez obzira na to što su stranke, kako je rekao, taoci izbornih zakona, uslova i želje za njihovim poboljšanjem, veći je problem to šta se radi posle izbora, odnosno preletanje iz opozicije u vlast ili kupovina odborničkuh ili poslaničkih mandata, istakao je Lazendić.

“Kada neko priča o biračkom spisku, da li je on pročišćen ili nije, a evo sad u ovom slučaju kažu da jeste, mnogo je gore kada neko ko osvoji bilo koliko procenata ili mandata, izgubi te ljude zato što su prešli na stranu vlasti. Onda se pitamo šta će nam uopšte izbori, kad mogu tako da se kupuju ljudi ili za novac ili usluge, onda se stvarno pitamo gde nam je ta demokratičnost, gde nam je taj ‘praznik demokratije”, kazao je Lazendić.

Mada još uvek nije, izvesno je da će i Pokret slobodnih građana doneti odluku o bojkotu predstojećih izbora, rekao je Lazendić i dodao da je u tom slučaju potrebno razviti drugačiju strategiju, s obzirom da su prvi sledeći za dve godine predsednički.

“Ako se ništa ne uradi po pitanju menjanja izbornih uslova, ako se ništa ne uradi po pitanju medijskih sloboda u Srbiji ili po pitanju članova REM-a i drugih uslova koje je opozicija tražila, kako ćemo onda izaći na predsedničke izbore? Ili ćemo tad reći, nema veze, izabraćemo jednog kandidata da se ujedinimo oko njega, onda nam neće biti bitni uslovi. Opet ćemo slati negativnu ili, da tako kažem, pogrešnu poruku tim našim biračima. Naši birači su i ovako sluđeni”, upozorava poverenik Pokreta slobodnih građana za Vojvodinu. 

Pokret slobodnih građana, kako je rekao, jeste proevropska organizacija koja želi da vidi Srbiju u EU i u stabilnom okruženju i teško joj pada koalicija zarad zajeničkog neprijatelja, naveo je Lazendić, sa strankama poput Dveri koje imaju veoma različita programska opredeljenja.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.