Izbori: Bez promene scenarija

VIDEO K9: Pet godina od prošlih izbora je vrlo brzo prošlo, ali se, izgleda malo šta promenilo, ocenio je u emisiji "Press presek" politikolog profesor Duško Radosavljević. Obrazac srpske politike decenijama se ne menja, rekao je on, iako sve partije, a i predsednički kandidati, pre izbora obećavaju promene koje građani očekuju.

125

Građani Srbije za nepune dve nedelje, nakon pet godina, ponovo biraju predsednika države, a RIK potvrdila je 11 kandidatura za predsednika Srbije.

Praveći paralelu između prošlih i ovih izbora za predsednika, profesor Duško Radosavljević naveo je da su uslovi u kojima se oni održavaju po mnogo čemu slični, kao i brojni raniji na koji su partije izlazile prema istom, nepromenjenom, modelu.

“Slični su neki, da kažem, uslovi održavanja izbora kao i pre pet godina. Imamo jednu partiju koja je zauzela sve strateške pozicije u državi, mislim na SNS sa vladajućom koalicijom. Isto tako je bilo i pre pet godina. Imamo predsednika Republike koji je iz vodeće partije, razlika jeste što je ovaj predsednik svojevremeno izašao iz partije kada je postao predsednik Republike, a u stvari je njegov naslednik akumulirao svu političku vlast i sav uticaj koji može da ima”, naveo je prof. Radosavljević.

Neočekivanom pobedom Tomislava Nikolića na prošlim izborima počeo je veliki talas uticaja SNS, a očekivanja u tom smeru ima današnja opozicija, što je još jedna sličnost, smatra Radosavljević.

“I zbog toga isto i danas kada gledate to je slično, jer je očigledno da opozicija i jedan deo kritički nastrojenog građanstva želi da ista bude ta simbolička situacija i sada – da predsednički izbori poguraju onda, da tako kažem, promene i u ostalom društvu”, naveo je prof. Radosavljević.

Mnogi, zaključio je on, od ovih izbora, možda, očekuju nešto što oni po svojoj prirodi nisu, jer se od početka višestranačja u Srbiji pokazalo da jake, autoritarne ličnosti koje su na čelu stranaka u Srbiji, pogotovo onih na vlasti, ne dozvoljavaju mirnu tranziciju, odnosno da u njihovoj stranci neki član nadraste njihov položaj i ne žele da se žrtvuju za svoju partiju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here