IZBORI 2016: Utvrđena pravila i za izbore na KIM

VIDEO K9: Za predstojeće izbore osim stranaka spremaju se i nadležni organi. U toku je sređivanje biračkih spiskova, a utvrđena su i pravila za sprovođenje izbora na Kosovu i Metohiji. Koordinacono telo stranke Nova Srbija za Vojvodinu u Staroj Pazovi novinarima je predstavilo planovi ove partije za predstojeće Pokrajinske izbore koji bi trebalo da budu raspisani 22. marta. Srpski sabor Zavetnici najavljuje anti-NATO proteste u Novom Sadu.

493

Glasački listići na 12 jezika

Glasački listići za predstojeće parlamentarne izbore 24. aprila biće štampani na 12 jezika i u 33 jezičke varijante, odlučila je danas Republička izborna komisija (RIK).

Glasački listići biće štampani na srpskom, mađarskom, hrvatskom, bosanskom, crnogorskom, rusinskom, rumunskom, slovačkom, turskom, albanskom, češkom i bugarskom jeziku, na ćirilici i na latinici.

Komisija je odlučila i da se Ugovor za javnu nabavku glasačkih kutija za opremanje biračkih mesta dodeli “Galenici – klirit” d.o.o iz Zemuna, koja je ponudila najpovoljniju cenu, a za to će biti izdvojeno oko 3,5 miliona dinara sa PDV-om.

RIK je usvojio i objašnjenje za primenu člana 18. stav 1 Pravila o radu biračkih odbora, kojim se precizira termin potpisivanje u izvodu iz biračkog spiska.

Kako se navodi u objašnjenju, birač koji je u stanju je da se potpiše, potpisuje se tako što svojeručno ispisuje potpis na odgovarajućem mestu, dok se birač koji usled telesne ili senzorne onesposobljenosti nije u stanju da svojeručno napiše ime i prezime, potpisuje tako što će na odgovarajuće mesto otisnuti pečat koji sadrži podatke o njegovom ličnom identitetu.

Birač koji nije pismen, odnosno birač sa invaliditetom koji ne poseduje pečat sa podacima o njegovom ličnom identitetu, ne potpisuje se u izvodu, već umesto njega to čini njegov pomagač, kojeg dovodi na biračko mesto radi popunjavanja glasačkog listića, stoji u objašnjenju.

RIK je usvojio i odgovor Opštinskoj izbornoj komisiji Tutin u vezi sa obrazovanjem biračkih odbora na predstojećim parlamenatarnim i lokalnim izborima, u kojem odbacuju navode da su političke stranke nacionalnih manjina diskriminisane.

Pravo glasa ima oko 6,7 miliona građana 

Pravo glasa na predstojećim parlamentarnim izborima trebalo bi da ima oko 6,7 miliona igrača, kao na izborima 2014.

“Veoma je važno da građani razumeju da se svakoga dana birači upisani u spisak brišu i dodaju, shodno tome da li ima nekih duplikata, da li su neki građani umrli, ili novi postali punoletni. U ovom trenutku, kada bi se sutra zaključio birački spisak, bilo bi oko 30.000 birača manje nego 2014. godine, baš zato što, nažalost, više njih odlazi i umire, nego što puni 18 godina”, rekla je Kori Udovički, ministarka za državnu upravu.

 

RIK o uputstvu za izbore na KIM

Kada je reč o izborima na Kosovu i Metohiji, RIK donela je uputstvo za sprovođenje izbora na toj teritoriji koja sledi istu metodologiju kao i tokom izbora 2012. i 2014.

“Zbog bezbednosnih razloga izbori na KiM moraju da se sprovode uz tehničku asistenciju OEBS-a, koji je još 2012. i 2014. imao svoje uslove pod kojima pruža tu asistenciju”, saopšteno je iz RIK-a.

U RIK-u objašnjavaju da je osnovna razlika u odnosu na izbore koji se sprovode na teritoriji centralne Srbije i Vojvodine u tome što birački odbori imaju tri člana koji, posle glasanja u 20 sati, ne utvrđuje rezultate, već pečati kutije.

“Uz pratnju OEBS-a cela glasačka kutija, sa izvodom iz biračkog spiska i neupotrebljenim glasačkim listićima se transportuje u dva privhatna centra, koji će biti u Raškoj i Vranju. Tamo će članovi biračkog odbora sa članovima radnih tela za KiM skinuti pečat i utvrditi rezulate”, kažu u Republičkoj izbornoj komisiji.

Nova Srbija  za Vojvodinu o programu za pokrajinske izbore

Na konferenciji za novinare istaknuto je da Koordinaciono telo Nove Srbije za Vojvodinu podržava koalicioni sporazum sa Srpskom naprednom strankom na predstojećim lokalnim, Pokrajinskim i Republičkim izborima. Istaknuto je da će se ova stranka zalagati za decentralizaciju odn. da se odlučivanje i prihodi spuste na nivo lokalnih samouprava, da se pruži pomoć i podrška malim poljoprivrednim proizvođačima i da se napreduje u svakom smislu

Za Pokrajinske izbore ovo telo je dalo predlog predsedništvu stranke da ih u pokrajinskom parlamentu zastupaju Miroslav Jovanović potpredsednik IO Nove Srbije i Perica Savić predsednik okružnog odbora Nove Srbije za Severnu Bačku.

Očekuje se da će vrh ove stranke do kraja nedelje zasedati i doneti pozitivnu odluku o kandidatima za pokrajinski parlament, a Jovanovića kao kandidata podržalo je čak 6 od 7 okružnih i 30 opštinskih odbora Nove Srbije u Vojvodini.

Srpski sabor Zavetnici organizuje anti – NATO proteste

Srpski sabor Zavetnici snažno se protivi ulasku u NATO i saradnji sa ovom alijansom, rekla je Milica Đurđević iz ovog pokreta u našoj emisiji Otvoreni ekran. Ona je istakla da su veliki protest koji su 20. februara pokrenuli u Beogradu povodom potpisivanja Zakona o saradnji sa NATO u oblasti logističke podrške, želeli da predstave kao nacionalno i državno, a ne kao partijsko pitanje.

“Mi kao pokret suverenističke orijentacije, a posebno kao pokter koji je prošle godine sproveo kampanju “Srbija nikada u NATO”, kao reakciju na potpisivanje IPAP sporazuma, sproveli smo kampanju u kojoj smo skupili 130.000 potpisa svih onih koji se protive ulasku Srbije i jačanju saradnje sa NATO alijansom”, rekla je Milica Đurđević, portparol Srpskog sabora Zavetnici.

 

O ozakonjenju sporazuma ranije potpisanih sa NATO, smatraju u ovom pokretu, morali bi da odlučuju građani Srbije na referendumu.

“20. februara mi smo zatražili raspisivanje referenduma o tom pitanju. Ono što nas je posebno ohrabrilo je to što je podrška za održavanje referenduma stigla i od zvaničnika Ruske Federacije, koji takođe smatraju da je to pitanje gde građani, koji su se po svim anketama izjasnili da je čak više od 80% njih protiv produbljivanja saradnje sa NATO paktom, imaju pravo da na referendumu donesu sud o tom pitanju. Njih niko nije pitao, niti im je predočio šta je potpisano”, navela je Đurđević.

Novi Sad je pretrpeo veliko stradanje tokom NATO agresije i građani pamte žrtve podnete 1999. godine, rekla je ona, što je i razlog da Srpski sabor Zavetnici u subotu, 19. marta od 15 časova na Trgu slobode organizuje proteste sa porukom da, kako je navela Đurđević, ovaj narod i ova zemlja ne žele pristupanje NATO savezu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.