Izbori 2016: Sličaj incidenta na pijaci u rukama tužilaštva

VIDEO K9: Izborne komisije i dalje primaju izborne liste za izbor poslanika u skupštine grada, pokrajine i republike. Međutim, situacija sa listom koju predvode Miroslav Parović i Vladan Glišić sve je komplikovanija. Demokrate i naprednjaci ne prestaju sa međusobnim optužbama, a incident na beogradskoj pijaci stigao je i do tužilaštva.

618

GIK: Koalicija oko SDS-a predala izbornu listu

Danas u 10,45 časova koalicija BORIS TADIĆ, ČEDOMIR JOVANOVIĆ – SAVEZ ZA BOLjI NOVI SAD, Socijaldemokratska stranka, Liberalno demokratska partija i Zelena ekološka partija – Zeleni podnela je Gradskoj izbornoj komisiji, sa ostalom izbornom dokumentacijom, Izbornu listu kandidata za izbor odbornika Skupštine Grada Novog Sada.

Ukoliko gradska izborna komisija prihvati ovu izboru listu, ona će se na glasačkom listiću naći na desetom mestu.

SNS: Demokrate oštetile građane za 4 miliona evra

Srpska napredna stranka saopštila je da je Demokratska stranka za vreme svoje vlasti oštetila građane tokom izgradnje Bulevara Evrope i Somborskog bulevara i to u iznosu od četiri miliona evra. Osim toga, kako napominju, prethodna gradska vlast na čelu sa Demokratskom strankom “davala” je svesno poslove privatnim firmama, tako što je, kako kažu, JKP Put dobijao poslove na tenderu, a onda taj posao naručivao od firme Borovica transport iz Rume.

“Naime, Borovica transport je kao konkurentska firma, pre toga u postupku javne nabavke u ZIG-u već iznela bila svoju ponudu. Međutim, njihova ponuda je tada okvalifikovana kao neispravna zbog nedostatka bankarske garancije za ozbiljnost ponude. Dakle, postavlja se pitanje, zašto je tadašnje rukovodstvo grada, Demokratske stranke pre svega, kao i rukovodstvo jednog javnog preduzeća, JKP Put, svesno ovaj posao uručio privatnoj firmi Borovica transport iz Rume”, rekla je Dina Vučinić, član Izvršnog odbora SNS.

Kako Vučinić dalje dodaje, ugovoreni radovi nikada nisu u celosti završeni te, nakon što je Srpska napredna stranka preuzela vlast u gradu, taj ugovor je raskinut. Naprednjaci napominju da je aktuelna gradska vlast tokom 2014. godine ugovorila i izgradila više od 1.800 metara Bulevara Evrope po skoro duplo nižoj ceni od one koju je prethodna vlast ugovorila, čime je uštedela preko 165 miliona dinara.

Vučinić je objasnila da je i za izgradnju Somborskog bulevara vlast predvođena demokratskom strankom, ugovorila značajno više cene od tržišnih, te je, zaključuje Vučinić, prethodna vlast, tokom igradnje ova dva bulevara, Grad Novi Sad oštetila za skoro 500 miliona dinara, odnosno 4 miliona evra.

“Srpska napredna stranka na čelu sa Aleksandrom Vučićem uvek će ukazivati na to da je Demokratska stranka svojom pogubnom ekonomskom politikom želela od građana i Vojvodine i Srbije, pa i Novog Sada, da napravi žrtve tranzicije, a zapravo građani Novog Sada su bili žrtve njihove pogubne ekonomske politike”, zaključila je Vučinić. 

Zato naprednjaci, kako je istakla, pozivaju građane da podrže politiku reformi i obnove koju sprovodi Srpska napredna stranka kako bi Novi Sad dobio stari sjaj kakav i zaslužuje.

PIK: Otkloniti nedostatke
Pokrajinska izborna komisija je na jučerašnjoj sednici donela Zaključak kojim se podnosiocu Izborne liste DVERI – DEMOKRATSKA STRANKA SRBIJE – SANDA RAŠKOVIĆ IVIĆ – BOŠKO OBRADOVIĆ nalaže da otkloni utvrđeni nedostatak u izbornoj listi u roku od 48 časova od dostavljanja Zaključka.

Novi Sad: Uništeni bilbordi koalicije DSS i Dveri

Bilbordi koalicije Demokratske stranke Srbije i Dveri na izlasku iz Novog Sada uništeni su, a tim povodom ova koalicija pozvala je učesnike izbornog procesa da se u predizbornoj kampanji bore snagom argumenata, a ne vandalizmom.

Kako su naveli, simptomatično je da su na tom potezu jedino uništeni bilbordi ove koalicije, iako je na tom prostoru veliki broj bilborda skoro svih učesnika izbora.

Na pitanje novinara da li mogu da pretpostave ko je odgovoran za uništenje bilborda, odgovorili su da obližnja benzinska pumpa sigurno raspolaže sigurnosnim kamerama, te da policija, ako želi, lako može da identifikuje vinovnike.

RIK: Odbijen prigovor Narodnog saveza

Republička izborna komisija je na 86. sednici, održanoj juče, odbila prigovor Grupe građana NARODNI SAVEZ protiv Zaključka RIK-a donetog na sednici održanoj 25. marta, kojim je Grupi građana NARODNI SAVEZ bilo naloženo da otkloni nedostatke izborne liste, u skladu sa Presudom Upravnog suda.

Vladan Glišić i Miroslav Parović saopštili su da su Ustavnom sudu podneli žalbu na odluku sudije Upravnog suda da, kako navode, obori listu “Složno za Srbiju – Narodni savez – Glišić-Parović”.

Navode da je sudija Upravnog suda stavio pravo u službu politike i da je takva odluka doneta na intervenciju Boška Obradovića, predsednika Dveri i jednog visokog službenika ambasade SAD u Beogradu.

Glišić i Parović smatraju da je time narušeno pravo da biraju i budu birani, kao i pravo na slobodu izražavanja što, napominju, sve spada u domen osnovnih ljudskih prava.

“Objašnjenje kako u nazivu liste ne mogu da stoje prezimena Parović i Glišić u najmanju ruku deluje smešno kada se pogledaju nazivi svih drugih lista u kojima postoje čak i nadimci. Sudija Upravnog suda na sebe je uzela pravo da bude zakonodavac, što po Ustavu ne može, te je konstatovala ono što u Zakonu o izborima ne stoji, a to je da nazivi liste u sebi ne mogu da sadrže imena ili delove imena lica”, stoji u saopštenju Narodnog saveza. 

Slučaj incidenta na Đeram pijaci u rukama tužilaštva

U Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu danas su saslušani osumnjičeni za incident sa funkcionerima Demokratske stranke na Đeram pijaci. Mediji su juče objavili nemontirani snimak incidenta koji je na YouTube postavila DS, na kome se vidi više osoba, među kojima i funkcioneri ove stranke Dragan Šutanovac i Balša Božović. Dan ranije DS je objavio montirani, skraćeni snimak istog događaja na osnovu kojeg je tvrdio da je reč o pokušaju ubistva.

DS tvrdi da su prvo napadnuti njeni funkcioneri, a među onima koji tvrde drugačije je Vladimir Đukanović, kandidat SNS za narodnog poslanika koji je svoje utiske o ovom incidentu izneo u emisiji Nema bez veze.

“Pa, skandalozno je, pre svega to, što su oni puštali snimak skoro dva dana unazad tog incidenta na Đeram pijaci na Zvezdari i zaista je to strašno da neko uopšte pokuša da napadne bilo kog političkog aktivistu. Međutim, oni su isekli onaj prvi deo snimka gde se, zapravo, vidi da je suštinski sukob, odnosno incident izazvao Dragan Šutanovac. Zato što je on išao i unosio se u lice onim mladićima i čak jednog, čini mi se i ošamario, a onda je tek nastala tuča”, naveo je Đukanović.

Na nemontiranom snimku čuju se psovke, uvrede i koškanje u kojem učestvuje više lica, a tužilaštvo će utvrđivati ko je započeo svađu i incident na sred Bulevara kralja Aleksandra, isped beogradske pijace. Istakavši da osuđuje svaki vid nasilja u političkoj kampanji, Đukanović je rekao da smatra da nisu privedeni svi koji bi u ovom slučaju trebali biti.

“Ne znam, evo, dopuštam da su oni verovatno njemu nešto uzviknuli, rekli mu nešto, šta god… Ali, ne možete vi sebi da dopustite da se spuštate na taj nivo da se s njima prepirete, svađate i još da ošamarite jednog od njih. Sad, ti momci su privedeni, država je ekspresno reagovala, ali, izvinite, po nekoj logici morao je i Šutanovac da bude priveden, jer on je izazvao tuču”, rekao je Đukanović.

Nakon incidenta u nedelju policija je uhapsila četiri osobe, a to su I. M. (1977), A. M. (1990), D. M. (1990) i S. K. (1992) iz Beograda. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je policija svoj posao obavila brzo i efikasno, a da je slučaj incidenta kod Đeram pijace sada u rukama tužilaštva, koje će kvalifikovati da li postoji krivično ili prekršajno delo i kod koga.

Emisiju Nema bez veze u kojoj gostuje Vladimir Đukanović možete pogledati OVDE.

Prijava Srba u dijaspori do 2. aprila

Srbi u rasejanju mogu do 2. aprila da se prijave diplomatsko-konzularnom predstavništvu u zemlji u kojoj se nalaze, da bi dobili pravo da budu upisani u birački spisak i glasaju na predstojećim parlamentarnim izborima, izjavio je za Radio Beograd zamenik sekretara RIK Veljko Odalović.

Odalović je naveo da će se glasanje obaviti u oko 20 zemalja na 35 biračkih mesta.

RIK: Slepi na birališta mogu uz pomoć licenciranih pasa vodiča
RIK je doneo i Objašnjenje kojim se naglašava da birači koji se kreću uz pomoć licenciranih pasa vodiča mogu da sa psom vodičem uđu na biračko mesto i da glasaju.

Birački odbor je dužan da osobi koja se kreće uz pomoć psa vodiča i ima odgovarajuću ispravu za kretanje uz pomoć psa vodiča, omogući slobodan pristup objektu u kojem je biračko mesto i samom biračkom mestu.

Podsetimo da prema podacima udruženja slepih i slabovidih u Srbiji samo jedna slepa osoba ima psa vodiča.

SNS favorizovana u medijima

Demokratska stranka, nezadovoljna zastupljenošću u medijima, podnela je danas žalbu Regulatornom telu za elektronske medije (REM).

Kako su istakle funkcionerke DS Vesna Marjanović i Aleksandra Jerkov, žalba je podneta zbog, kako tvrde, kršenja opšteg obavezujućeg uputstva REM-a televizijskim stanicama u predizbornoj kampanji, koja se manifestuje nesrazmerno velikom zastupljenošću Srpske napredne stranke u odnosu na ostale učesnike izborne trke.

U izjavi medijima uoči podnošenja žalbe, Jerkov je istakla da svi ministri, premijer i ostali državni funkcioneri zloupotrebljavaju svoje funkcije da bi vodili predizbornu kampanju za svoju stranku, a da to REM ne konstatuje.

Prema njenim rečima, pojedini mediji su se otvoreno i nedvosmisleno stavili u službu propagande SNS-a i organizuju program koji isključivo služi da se vodi hajka na DS i, a u manjoj meri i na ostale opozicione stranke.

Jerkov i Marjanović su ocenile i da je sada očigledno da je još prilikom izbora članova REM “pripremljen teren za gušenje svake ravnopravnosti u zastupljenosti stranaka u predizbornom procesu”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.