Izbori 2016: Kampanja do ponoći

VIDEO K9: U ponoć počinje predizborna tišina, do kada stranke i koalicije, koje učestvuju na izborima 24. aprila, mogu da se bave predizbornim aktivnostima.

683

Od ponoći predizborna tišina

Predizborna tišina trajaće do zatvaranja biračkih mesta, u nedelju 24. aprila u 20 sati, a tokom ta tri dana učesnici u izbornoj kampanji ne mogu putem medija slati političke poruke i objavljivati svoje programe.

Tokom tog perioda zabranjeni su izborna propaganda preko sredstava javnog informisanja, održavanje javnih skupova i objavljivanje procena izbornih rezultata, slanje poruka biračima i postavljanje propagandnog materijala stranaka na udaljenosti manjoj od 50 metara od biračkog mesta.

Na predstojećim parlamentarnim izborima će se nadmetati 20 lista stranak i koalicija, na kojima je ukupno 3.270 kandidata.

Za bolju zaštitu od požara uz pomoć Zelene stranke

Nekoliko godina unazad se u državi po pitanju zaštite od požara jako malo radi, smatra Ljubica Krnjaić, nestranački kandidat na listi Zelene stranke, dodaojući da su uglavnom zakonska rešenja loša. Zbog toga se grupa građana Ljubica Krnjaić, koja okuplja stručnjake i entuzijaste, odlučila da se kandiduje za izbore.

“Sami nismo mogli, priključili smo se Zelenoj stranci, za čiji program smo videli da je dosta podudaran sa našim programom i mi ćemo se učešćem našim u vlasti, zalagati da se, ne samo u zaštiti od požara donesu bolji zakoni, odnosno da se život građana uredi na način koji odgovara čoveku, da konačno po meri noramlnog zdravog pravog bude zakon. Da ne bude u prilici da sve rešava zaobilazeći zakon i tražeći nekakve veze i rešenja”, navela je Krnjaić.

Grupa građana Ljubica Krnjaić okuplja eksperte za vodoprivredu, zatim inženjere protivpožarne zaštite, te će prvo tražiti da se donese Zakon o vatrogastvu – da i građani i vatrogasci znaju šta se mora, šta mogu i šta ne mogu da čine

“Ove zakone koji postoje u oblasti zaštite od požara, mi ćemo predožiti njihove izmene i jedini način, ustvari, da to što vidimo da nije dobro da se popravi jeste da mi budemo u vlasti. Do sada su vatrogasci bežali od svoje uloge u politici”, rekla je Krnjaić.

Krnjaić navodi da je situacija u vatrogastvu, ali i u vanrednim situacijama takva jer nema stručnjaka iz ovih oblasti u vlasti i na mestima gde se odlučuje, te su zato odlučili da se kandiduju, jer kako je navela. bolje je da ide politika u struku, nego struka u politiku.

Velimir Ilić u Novom Sadu

Danas je u Novom Sadu boravio i predsednik Nove Srbije, Velimir Ilić, koji je nakon toga nastavio put Sivca, gde je realizovan, kako je naveo, projekat u oblasti poljoprivrede.

“To je jedna saradnja seljaka, mojih, dole, Šumadinaca i seljaka iz Vojvodine koji žele da unaprede proizvodnju, koji žele da primene neke nove mašine u proizvodnji i kod nas”, kazao je Ilić.

Stranka Nova Srbija na izbore izlazi u koaliciji koju predvodi Aleksandar Vučić, a Ilić je naveo da se nada da će ova koalicija u nedelju ubedljivo pobediti, kako na nivou republike, tako i na nivou Vojvodine.

“Vidim da je raspoloženje građana takvo. Jedna ogromna većina veruje i dalje onome što Vučić radi i vladi koju on predvodi. Nadamo se da će ta pobeda biti ubedljviija nego prošli put”, rekao je Ilić.

Ilić je naveo da Nova Srbija očekuje dobrar izborni rezultat i pozvao građane Vojvodine i Novog Sada da podrže ovu koaliciju na izborima, jer kako je naveo, ova koalicija ima najbolje kandidate i najbolju ekipu, a kako je dodao, prema njegovom mišljenju ostale ekipe su znatno slabije.

RIK: Manje lokacija izbornih mesta na KiM

Republička izborna komisija (RIK) na sednici je odlučila da se na Kosovu i Metohiji smanji broj lokacija biračkih mesta, sa 25 na 21, što je učinjeno iz bezbednosnih razloga.

“Sada će biti više biračkih mesta, oko 10 na jednoj lokaciji, uglavnom su u pitanju škole, ostaje isti broj birača, glasaće se na 90 mesta – dakle samo se smanjuje broj lokacija sa 25 na 21.”

RIK: Izbore će pratiti 1.687 domaćih i 196 stranih posmatrača

Posmatrači će pratiti rad RIK-a kao i rad biračkih odbora. Kako je najavljeno, izbore će pratiti CESID, Udruženje “Crta”, Udruženje “Građani na straži”, Udruženje “Akademska inicijativa Forum 10”, dok će Udruženje Komiteta pravnika za ljudska prava JUKOM imati dva posmatrača za praćenje rada RIK-a.

Među brojnim stranim posmatračima su OEBS/ODIHR, ambasade Francuske, Rumunije, Italije, Nemačke, Turske, Slovačke, Velike Britanije, Bugarske, Belgije, Austrije, Norveške, Ukrajine, SAD, Kanade, Australije, Parlamentarna skupština Saveta Evrope, Centralne izborne komisije Ruske Federacije, BiH, Slovenije.

Održan miting SRS u Novom Sadu

Na predizbrnom mitingu radikala u Novom Sadu predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je da je došlo vreme da se ponovo menja vlast u Srbiji.

“Šta bih ja uradio kad formiram prvu radikalsku vladu od vremena Milana Stojadinovića? Mi bi poveli Srbiju u vojni savez sa Rusijom, u novi vojni savez koji obuhvata Rusiju, Belorusiju, Kazahstan, Jermeniju i druge prijateljske zemlje”, rekao je Šešelj.

Šešelj je naveo da bi u tom slučaju Risiji rekao da Srbija nema novaca da kupi savremene raketne sisteme, ali da bi i Rusija, ukoliko pomogne, braneći nebo Srbije, branila i nebo Rusije.

“Braćo, mi ulazimo u vojni savez i nemamo para da kupimo S300 i S400, ali zato vi možete da dovezete nekoliko diviziona raketnih sistema S500 , pa ih rasporediti u Srbiji, dovedite vaše oficire, vaše vojnike, oni će obučavati naše oficire”, kazao je Šešelj.

On je rekao da je došlo vreme da vlast preuzmu srpski radikali i ocenio da će na predstojećim izborima doći do polarizacije na one koji su za integraciju sa Rusijom i na one koji su za ulazak u Evropsku uniju.

Očigledni rezultati SNS u Sremskoj Mitrovici

Kampanja SNS krenula je iz Sremske Mitrovice, podsetio je gradonačelnik ovog mesta Branislav Nedimović u emisiji Horizont i naveo da je Mitrovica dokaz politike po kojoj napornim radom čitavog tima saradnika može da se dođe do dobrih rezultata.

“To je dugotrajan proces. Ništa se nije desilo preko noći, što se tiče našeg grada. I ono što je najvažnije u politici, to je da imate jednu stabilnost i da imate mandat koji se malo proširi, jer za četiri godine veliki projekti ne mogu da se realizuju”, rekao je Nedimović.

Prema njegovim rečima, to je najveći hendikep, naročito na lokalnom nivou, gde dolazeće strukture poništavaju sve ono što su uradile prethodne, gubi se mnogo vremena, a sve to na štetu građana.

“Tamo gde postoji kontinuitet, tu se vide neki rezultati, a tamo gde su prisutni diskontinuiteti, tu imamo problem. Te lokalne samouprave, ne mogu reći nazaduju, ali su stagnirale, a ima ih koje su otišle mnogo niže nego što su bile čak i 2000-te godine”, smatra Nedimović.

Nedimović se nada da će politika koju vodi predsednik Vlade Srbije i ona koju SNS vodi na lokalnom nivou dobiti podršku građana u nedelju. On je zaključio da bi posle izbora u što kraćem roku trebalo formirati organe vlasti, kako se ne bi gubilo vreme i kako bi posao bio nastavljen, naročito, kako je istakao, sa aspekta privlačenja investicija i sa aspekta razvoja poljoprivrede.

Nikolić podržao SNS

A u predizbornoj kampanji po prvi ptu se pojavio i predsednik Srbije Tomislav Nikolić koji je na predizbornoj konvenciji naprednjaka u Kragujevcu rekao da je dokazao svim građanima Srbije, osim onima koji, kako je naveo, nemaju oči da vide i uši da čuju, da je predsednik svih građana Srbije.

“Danas želim svima jasno i glasno da kažem da želim da pobedi SNS na ovim izborima”, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.