Izbor patrijarha 18. februara

VIDEO K9: Sveti arhijerejski Sabor SPC na kome će biti izabran novi patrijarh biće održan 18. februara, rekao je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

0
28

Sveti arhijerejski Sabor SPC biće održan 18. februara i trajaće sve dok ne bude izabran patrijarh, a verovatno će biti održan u kripti Hrama svetog Save, izjavio je mitropolit dabrobosanski i čuvar patrijaršijskog trona SPC Hrizostom.

On je napomenuo da će konačna odluka o mestu održavanja Sabora biti doneta 10. februara.

Izbor dolazi tri meseca od upokojenja patrijarha Irineja, kako je i po ustavu Crkve predviđeno, naveo je Hrizostom, a održavanje Sabora bi se, po njegovim rečima, moglo dovesti u pitanje jedino u slučaju pogoršane epidemiološke situacije što bi sprečilo veći broj arhijereja da dođu.

Sama procedura izbora novog patrijarha je takva da prvo arhijereji biraju između sebe tri kandidata čija se imena stavljaju na klir ili u jevanđelje, a jednu od tri koverte sa imenom izabranog patrijarha bira monah iz nekog manastira za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik, a čije ime će biti poznato 10. februara.

Do sada su su to bili monah Antonije iz manastira Tronoše i otac Gavrilo iz manastira Lepavine kada su birani patrijarh Pavle i patrijarh Irinej. Novoizabrani patrijarh će biti ustoličen u Sabornoj crkvi u Beogradu drugi ili treći dan po izboru, kada i preuzima sve nadležnosti patrijarha i predsednika Sinoda i Sabora.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.