Izazovi zdravog starenja

VIDEO K9: "Izazovi zdravog starenja" naziv je skupa koji je u Novom Sadu, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama, organizovao Pokrajinski ombudsman.

0
72

Starenje je samo jedna od faza u životnom procesu kroz koji prolazimo od rođenja do smrti, rekao je Pokrajinski ombudsman, prof. dr Zoran S. Pavlović, koji je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim 15. juna, organizovao skup pod nazivom „Izazovi zdravog starenja“.

Taj izazov, kako je naveo, podrazumeva dabi, bez obzira u kojoj se fazi nalazili, trebali da imamo kvalitetan život koji podrazumeva i zdravstveni zaštitu i davanje socijalne podrške kao i učešće u obrazovnim procesima.

Srbija je nacija koja ima sve više starijih koji zahtevaju podršku države i društva sa jedne strane, a sa druge pravo na aktivan život i učešće u njemu, kazao je Pavlović. Kada je reč o nasilju nad starima, ono, kako je naveo, ne podrazumeva samo njegove fizičke oblike.

Na skupu su govorili predstavnici Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Crvenog krsta Novog Sada i Gerontološkog centra Novi Sad.

Za Gerontološki centar je, kako kažu, pojam zdravog starenja vezan za omogućavanje njihovim korisnicima nastavak života u domu po mogućnosti i na kvalitetniji način nego što su to imali pre dolaska u tu ustanovu.

Ombudsman je podsetio da su Ujedinjene nacije period od 2021–2030. godine proglasile Dekadom zdravog starenja i da su pozvale države članice UN na sveobuhvatnu akciju u cilju poboljšanje života starijih ljudi, njihovih porodica i zajednica.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.