Izazovi savremenog povrtarstva

VIDEO K9: Tradicionalno savetovanje povrtara, 23. po redu, održano je u subotu u prostoru Novosadskog sajma, u organizaciji Vojvođanskog društva povrtara i Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti.

0
22

“U najintenzivnijim granama biljne proizvodnje, odnosno u povrtarstvu, voćarstvu i hortikulturi, važnije je ostvariti vrhunski kvalitet pa tek onda dugoročan racionalan i stabilan prinos po jedinici površine”, rekao je prof. dr Žarko Ilin, predsednik Programskog odbora u svom obraćanju na Savetovanje povrtara u Novom Sadu, održanog ove godine pod nazivom “Savremena proizvodnja povrća”.

Prošla godina, koju su obeležile obilne padavine i oluje, bila je izuzetno teška za povrtare.

Ka da je reč o vremenskim uslovima od kojih zavisi proizvodnja bilja na otvorenom, bilo da je reč o klimatskim promenama ili prirodnim ciklusima na plati, agronomi moraju imati adekvatan odgovor, naglasio je Ilin.

Nepredvidivi vremenski uslovi, skupi energenti i sve skuplja radna snaga ugrožavaju opstanak malih proizvođača na tržištu. Bez obzira na iskustvo, svaka godina je kretanje, ne u prvi razred, već u obdanište, kažu povrtari.

Povrtari su na ovom savetovanju upoznati i sa novim tehnologijama, upotrebom  drona u zatvorenom prostoru, primenom bioagenasa koji biljkama daju stabilnost i otpornost prema negativnim efektima abiotičkog stresa, kao i o biološkoj zaštiti bilja od bolesti i  rezistetnih korova.


POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.