Izazovi Poglavlja 27

VIDEO K9: Prva zajednička sednica odbora Skupštine Srbije i Skupštine Vojvodine za zaštitu životne sredine održana je danas u Novom Sadu, a povod je bilo razmatranje otvaranja poglavlja koje se bavi ekologijom u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

0
843

Skupština Srbije trebalo bi u decembru da utvrdi pregovaračku poziciju za otvaranje Poglavlja 27 koje se odnosi na zaštitu životne sredine i koje predstavlja veliki veliki izazov za Srbiju.

Do sada je, kako je rečeno, usklađena jedna trećina zakona, a predstoji još oko 700 izmena, sve u cilju očuvanja čistog vazduha, zemlje i vode.

“Tek nas očekuje ozbiljniji rad na otvaranju ovog poglavlja, ove godine i mislim da je ova sednica prva stvar da čujemo i vidimo koji će biti koraci preduzeti od strane pregovaračkog tima i Vlade i da vidimo kojim sve mehanizmima možemo da doprinesemo kroz civilno društvo. Tu postoje i druge neke platforme, koalicija 27. Tu postoje mnogobrojna druga tela i pitanja su intersektorska. Kao što znate, životna sredina utiče i na druge sektore i mi ćemo ih kroz rad nekih drugih poglavlja da gledamo kako da životnu sredinu integrišemo onako kako to zahtevaju i direktive Evropske Unije”, navela je Nataša Đereg iz Radne grupe za Poglavlje 27.

Radi se o jednom od najkompleksnijih zadataka u pridruživanju Srbije Evropskoj uniji, pa je neophodno da svi budu uključeni, od lokala, preko pokrajine do Republike. Najveći problem predstavlja obezbeđenje finansijskih sredstava.

“U zaštiti životne sredine svi smo na istom zadatku i imamo isti cilj, znači čist vazduh, čista voda, čisto tlo, tu nema izdvojenog dela naše države”, rekla je Branislava Jeftić iz Odbora Skupštine APV za zaštitu životne sredine.

Za otvaranje Poglavlja 27 Srbija je do sada najviše uradila u usklađivanju domaćih sa evropskim propisima. Za ostatak posla imaće podršku pokrajine koja baš u zaštiti životne sredine ima najviše izvornih nadležnosti, rekao je pokrajinski sekretar Vladimir Galić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.