Izaslanik SAD za holokaust ponovo u Zagrebu

Specijalni američki izaslanik za pitanja holokausta Tomas Jazdgerd dolazi ponovo u Zagreb. Hrvatski mediji to povezuju sa zahuktavanjem rasprave o iznalaženju rešenja za pitanje sporne spomen-ploče HOS-a u Jasenovcu na kojoj je utisnut ustaški pozdrav "Za dom spremni".

0
375

Ovo će biti drugi dolazak Tomasa Jazdgerda u Zagreb za pola godine. On je u Zagrebu bio u aprilu kada je posetio Jasenovac u pratnji ministarke kulture Obuljen Koržinek.

Hrvatski T-portal podseća da je on tada na pitanje novinara i spornoj ploči HOS-a podsetio da su SAD, kao i Hrvatska, član Međunarodne asocijacije za sećanje na holokaust (IHRA).

“To je organizacija koja okuplja 31 državu i koja brine da se o holokaustu na odgovarajući način uči u školama, i da se na odgovarajući način obeležavaju sećanja, logori smrti u kojima su ubijani Jevreji i pripadnici drugih naroda, poput Jasenovca”, rekao je specijalni izaslanik.

Rekao je i da misli da su simboli važni, jer, kako je ukazao, znamo da je ta ploča posebno uvredljiva za preživele holokausta i članove njihovih porodica.

Hrvatska je neposredno pre toga osnovala Komisiju za suočavanje sa posledicama vladavine nedemokratskih režima, a Jazdgerd je tim povodom izrazio nadu da će se ona pozabaviti tim spornim i uvredljivim simbolima.

“Ponavljam, mi delimo demokratske vrednosti s Hrvatskom. Teško je, pogotovo preživelima holokausta da gledaju te simbole”, podseća ovaj hrvatski portal.

Jazdgerd je tada gostovao i u emisiji Točka na tjedan, gde je rekao da se nada da će uskoro doći do pomaka po pitanju povratka imovine i a se manifestacije fašizma moraju oštro osuditi.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je juče na sednici vlade da očekuje da se pitanje sporne spomen-ploče reši u naredne dve sedmice na način koji neće bitina štetu pripadnika HOS-a i koji neće vređati jasenovačke žrtve i njihove potomke.

Nadležni ministri uveliko razgovaraju sa pripadnicima udruženja HOS-a o načinu na koje će ovo pitanje biti rešeno, ali za sada nije poznato kako ti pregovori teku.

Sudeći prema pisanju hrvatskih medija, mišljenja o uklanjanju natpisa “Za dom spremni” sa pomenute ploče su podeljena. Na to će, čini se, teško pristati HOS-ovci, a protiv je i desno krilo vladajućeg HDZ-a. (Tanjug, RTS)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.