“Izađimo u siguran Split” – moto subotnjeg Prajda

Pod sloganom "Izađimo u siguran Split" 6. juna u gradu pod Marjanom biće održana peta po redu Parada ponosa na kojoj se očekuje nekoliko stotina učesnika u užem gradskom centru, dok će glavna svečanost biti u parku Đardin, najavili su danas organizatori - udruženeje Rišpet-LGBT Split.

617

Povodom Prajda splitska policija je najavila zatvaranje pojedinih gradskih ulica i pozvala građane na dostojanstveno ponašanje, upozorivši da će cela povorka biti snimana.

S obzirom da je prošlogodišnju paradu osiguravalo oko 600 policajaca iz splitske, ali i ostalih uprava, ni ove se godine ne očekuje veći broj, tim pre što su zadnje Parade ponosa u Splitu prošle gotovo bez incidenata.

Obeležavanje “Split Prajda 2015” započeće noć pre, u petak, kada će u saroj Gradskoj većnici biti otvorena izložba “Queering Saami”, dok će veče nakon centralnog događaja na Bačvicama po prvi put biti održan i “After Prajd”.

Organizatori parade LGBT osoba i onih koji ih podržavaju na najavnoj konferenciji za medije pre nekoliko dana ukazali su da “niko nije kažnjen za nasilje iz mržnje, iako postoje zakonske mere za sankcionisanje takvih počinilaca”.

Posebnim izveštajem na svojim službenim stranicama oglasilo se Državno tužilaštvo koje tvrdi da su u pet godina održavanja Prajda u Splitu od policije dobili krivične prijave protiv 25 osoba.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.