“Izađi mi na teglu” u Žitištu

VIDEO K9: U okviru 5.og jubilarnog i najvećeg gastronomskog festivala“ Izađi mi na teglu“ na mapi se našlo i Žitiste, mesto nadomak Zrenjanina,koje je i ove godine bilo domaćin ove manifestacije.

276

Nacionalno takmičenje u pripremanju najboljeg ajvara ove godine započelo je 17. avgusta i tokom trajanja do 13. oktobra obići će više od trideset gradova širom Srbije.

U ovoj sezoni karavan će okupiti preko 500 ekipa i 5.000 takmičara, koji će od avgusta do oktobra ukrstiti svoje varjače i ispeći preko 15.000 kg paprika i napraviti par hiljada tegli najboljeg domaćeg ajvara.

Među gradovima i mestima gastronomskog karavana našlo se i Žitište, koje je po drugi put domaćin ovoj manifestaciji. Takmičarima iz Žitišta i 15-tak okolnih sela pružena je prilika da na štandovima sa svim potrebnim materijalom, od paprika do začina i tegli, naprave sebi besplatnu zimnicu na domaćim smederevcima i pritom osvoje i vredne nagrade.

Da je spremanje zimnice mnogo lakše i zanimljivije uz pesmu i druženje potvrdila nam je i takmičarka Tatjana Talpai, žitištanska snajka, inače rodom Leskovčanka, koja je obećala da će ukoliko pobedi, glavnu nagradu, šporet Smederevac, pokloniti u humanitarne svrhe.

Uz pesmu, veselje, druženje i bogat program koji je trajao do večernjih časova, ova po mnogo čemu jedinstvena manifestacija i ove godine je predstavila Žitište kao malo, ali lepo mesto u Banatu, u kome se između ostalog pravio i najbolji ajvar.

Karavan će svoj pohod nastaviti dalje po Srbiji a 13.oktobra u Beogradu će biti održano veliko finale. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.