Izabrana nova Pokrajinska vlada

VIDEO K9: Na današnjoj sednici Skupštine AP Vojvodine mandatar za sastav nove vlade Vojvodine Igor Mirović izložio je svoj ekspoze i saopštio imena novih pokrajinskih sekretara.

488

Na drugoj sednici Skupštine Vojvodine njen predsednik Ištvan Pastor obavestio je poslanike da je tokom prethodnih dana obavio konsultacije sa svim poslaničkim grupama i da je predstavnike najveće stranke u parlamentu zamolio da predlože mandatara, što je prema njegovim rečima i učinjeno.

“Na bazi tih koraka, a koristeći se pravom i obavezama iz čl. 186. stav 1. Poslovnika o radu Skupštine APV predlažem Skupštini za kandidata za predsednika Pokrajinske vlade gospodina Igora Mirovića”, rekao je Pastor.

Mirović, kako je rekao Pastor, ima bogato političko iskustvo, u četiri mandata je bio pokrajinski poslanik, bio je poslanik i u nekadašnjoj saveznoj skupštini, a bio je i ministar u Vladi Srbije u periodu od 2012. do 2014. Godine.

Potom je mandatar za sastav nove vlade Igor Mirović izneo svoj ekspoze.

“Uvažavaćemo u radu i stavovima Pokrajinske vlade, poštovati razlike u stavovima i raditi na njihovom usaglašavanju ali i dosledno poštovati Ustav bez avanturizma i nametanja volje na bilo koji način institucija, parlamentarnog dijaloga i u Narodnoj i u pokrajinskoj skupštini dovešće nas do njenog modela u čemu će nova Pokrajinska vlada učestvovati svim svojim kapacitetima”, rekao je, između ostalog, Mirović.

Mirović je, obraćajući se poslanicima Skupštine AP Vojvodine, a obrazlažući program nove Pokrajinske vlade, rekao da će glavni cilj te vlade biti privlačenje stranih i domaćih investitora i njihovo usmeravanje ka najslabije razvijenim opštinama u Vojvodini.

On je istakao da će se buduća Pokrajinska vlada baviti građanima, a ne sobom i da će se baviti jednako svim delovima Vojvodine, a ne, kako je rekao, samo mestima u kojima su na vlasti stranke kao na pokrajinskom nivou.

“Prvi princip naše nove politike biće jasan oblik podele nadležnosti zasnovan na Ustavu, i predvidivi model finansiranja ekonomskog razvoja, a ne razvoja parapolitičke klase i to jeste i biće glavna ideja vodilja uz puno poštovanje principa stabilnosti i jasnih kriterijuma u donošenju važnih odluka koje očekuju i građanke i građani Autonomne pokrajine Vojvodine”, istakao je Mirović.

Mirović je za članove Pokrajinske vlade predložio:

– za potpredsednika Dorđe Milićević;
– za potpredsednika i pokrajinskog sekretara za privredu i turizam Ivan Đoković;
– za potpredsednika i pokrajinskog sekretara obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš;
– za pokrajinskog sekretara za kulturu javno informisanje i odnos sa verskim zajednicama Miroslav Štatkić;
– za pokrajinskog sekretara za zdravstvo Zoran Gojković;
– za pokrajiskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić;
– za pokrajinskog sekretara za finansije Smiljka Jovanović;
– za pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić;
– za pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić;
– za pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević;
– za pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić;
– za pokrajinskog sekretara za sport i omladinu Vladimir Batez i
– za pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević.

U svom ekspozeu Mirović je rekao da je pred novom Pokrajinskom vladom, kao jedan od najvažnijih zadataka, obnova zgrade Radio-televizije Vojvodine kao najvažnijeg društvenog objekta koji nije obnovljen nakon bombardovanja 1999. godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.