Iza globalnog sajber virusa stoji Severna Koreja?

Bezbednosne kompanije saopštile su da postoje naznake o mogućoj povezanosti Severne Koreje sa globalnim sajber napadima koji su napravili haos, unevši proteklog vikenda sajber virus "vonakraj" u kompjuterske mreže širom sveta.

0
355

U prvim preliminarnim zaključcima o poreklu masovnih hakerskih napada uz traženje otkupa, “Guglov” istraživač Nik Mehta objavio je kompjuterski kod koji je pokazao sličnosti između virusa “vonakraj” i hakerske akcije iz 2014. godine koju su mnogi pripisali Pjongjangu, prenosi AFP.

Drugi eksperti su odmah reagovali na tu objavu kao na znak – mada ne definitivan – da Severna Koreja možda stoji iza najnovijeg sajber virusa.

Istraživači u bezbednosnoj kompaniji “Kasperski”, sa sedištem u Rusiji, rekli su u ponedeljak da je to dosad najvažniji trag u vezi s poreklom virusa, koji bi, smatraju, mogao da bude “ključ za rešavanje misterije”.

“Za sada je potrebno dodatno istraživanje starijih verzija virusa”, naveli su istraživači firme “Kasperski”.

Oni objašnjavaju da sličnosti u kodu ukazuju na hakersku grupu koja nosi šifrovano ime Lazarus, a za koju se veruje da stoji iza hakovanja “Soni pikčersa” 2014. godine za šta je optuživana Severna Koreja.

Grupa Lazarus se sumnjiči i za hakovanje centrale banke Bangladeša i drugih meta u globalnom finansijskom sistemu.

“Obim operacija Lazarusa je šokantan”, kažu u firmi “Kasperski”.

Kompanija “Intezer Labs” sa sedištem u Izraelu saglasna je sa pretpostavkom da je Severna Koreja povezana s virusom “VonaKraj” i to, kako kažu, ne samo zbog Lazarusa, a stim u vezi najavljuje nove informacije.

Još jedna bezbednosna kompanija, “Simantek”, takođe je uočila sličnosti između virusa “vonakraj” i metoda koje koristi grupa Lazarus, ali napominje da te sličnosit “za sada samo predstavljaju slabe veze”.

Moguće je i to da je kod koji je korišćen u programu “vonakraj” samo prekopiran iz štetnog programa grupe Lazarusa, a da nema nikakvu direktnu vezu s tom grupom, navodi AP.

U svakom slučaju, istraživanja se nastavljaju. (Agencije, RTS)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.