IT stručnjaci ključni za napredak

VIDEO K9: Srbiji predstoji proces digitalne transformacije u oblasti javne uprave i privrede, rekao je u emisiji Otvoreni ekran Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija. Cilj je, kako je istakao, sa jedne strane dobiti efikasniju, moderniju i jeftiniju državnu upravu, a sa druge, pomoći u konkurentnosti privredi, koja danas ne može funkcionisati bez primene savremenih tehnologija u svakodnevnom poslovanju.

0
364

Razvoj IT tehnologija uveo je svet u četvrtu industrijsku revoluciju, rekao je ministar Rasim Ljajić. Naša zemlja je u ovoj oblasti dobro rangirana, zavisno od posmatranog sektora, između 30. i 50. mesta, naveo je ministar, iznevši da danas u Srbiji oko 65% domaćinstava imaju računar, a svakodnevno, zahvaljujući pametnim telefonima preko 3 milona građana koristi internet.

Srbija preduzima krupne korake u oblasti informacionih thnologija, kako joj se ne bi ponovo desilo da kaska za razvijenim državama dvadesetak-trideset godina.

“To je uvođenje brzog interneta do 2020. godine, do 30 megabajta u sekundi u 50% domaćinstava Srbije. Takođe ćemo povećati internet u ruralnim područjima. To je već ozbiljan zahvat koji zahteva daleko veću investiciju. Skoro smo razgovarali sa kompanijom Huavei oko izgradnje državne telekomunikacione mreže i imamo mogućnosti da se oni uključe u taj projekat, s obzirom da već rade projekat sa Telekomom u vrednosti od 150 miliona evra vezano za fiksnu telekomunikacionu mrežu”, naveo je Ljajić.

Ukoliko želimo da napravimo odlučujući iskorak, smatra ministar, moramo da digitalno menjamo Srbiju i povećavamo digitalnu pismenost, a dgitalizacija u javnom sektoru, kao i u privredi, doneće brojne uštede, benefite i olakšice građanima.

Bez obzira na stepen zaštite, međutim, zloupotrebe je nemoguće sprečiti, ali je nizom mera moguće maksimalno povećati bezbednost.

“Mi vrlo brzo, ja se nadam da ćemo do juna meseca, a da nije bilo ovih izbora i kampanje, mi bi već doneli Zakon o elektronskom poslovanju, gde, praktično, pečati, papiri, odlaze u istoriju. Sve, od kreiranja dokumenta do pečatiranja, arhiviranja, će biti u elektronskoj formi. Imali smo razgovore sa Oraklom, dakle, jednom od pet najvećih IT kompanija koje imaju najbolju bazu podataka i najbolji način zaštite svih tih podataka, takođe o partnerskom odnosu, načinu na koji bi Orakl mogao da se u to uključi”, naveo je Ljajić.

Ideja je da baze podataka različitih državnih institucija nemaju posebne servere, već da celokupna baza podataka bude centralizovana, čime bi svi podaci bili dostupni na jednom mestu, a sa druge strane, usluge održavanja tih programa bile bi daleko jeftinije, pojasnio je Ljajić. To bi doprinelo i privredi i efikasnijoj javnoj upravi, a da bi sve to u krajnjoj liniji bilo moguće, Srbiji su, pre svega, kako je istakao, potrebni stručni kadrovi.

“Ljudski resursi su nešto u oblasti informacionih tehnologija čime mi možemo da se ponosimo. Ali, iz godine u godinu smanjuje se broj upisa na tehničke fakultete. Mi godišnje imamo oko 1.500 IT stručnjaka koji se obrazuju, a u ovom trenutku da ih imate 15.000 mogli bi svi da nađu posao. Nama je potrebno da povećamo ovaj broj IT stručnjaka godišnje sa 1.500 na šest do sedam hiljada, jer ovih oko 2.000 firmi koje postoje u ovom sektoru godišnje izvezu 650 miliona softverskih rešenja. Da bi to povećali na 2 milijarde, koliko je cilj, dakle, moramo da povećamo ovaj broj IT stručnjaka i kompanija”, rekao je Ljajić.

Ministar Ljajić je zaključio da su za dalji napredak ključni ljudi i obrazovanje u oblasti IT i biznis veštinama, zbog čega su pokrenuti pozivi za prekvalifikacije i dokvalifikacije, kao i uvođenje informatike kao obaveznog predmeta u osnovnim školama, kako bi se što više povećala baza iz koje se razvija ovaj sektor.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.