IT sektor još uvek nedostižan za žene

VIDEO K9: Žena je u IT sektoru u Srbiji još uvek poražavajuće malo u odnosu na njihove muške kolege. Država se trudi da kroz programe prekvalifikacija i pokretanje tehnoloških startapova osnaži što veći broj žena da se uključe u ovaj posao budućnosti. Sa istim ciljem danas je održan skup u Rektoratu novosadskog Univerziteta, kojim je označen početak važnog projekta prekogranične saradnje.

0
371

Nedovoljna zastupljenost žena danas u oblasti infomaciono-komunikacionih tehnologija, do svega 15 procenta, znači i manje žena u svim inovativnim oblastima u budućnosti, a samim tim i u najplaćenijim i najperspektivnijim poslovima, rečeno je na panelu pod nazivom “Žene u IT sektoru” održanom u Rektoratu.

“Zapravo, po svojim pozicijama uglavnom nisu ravnopravne sa muškarcima. Nema ih podjednako na tim visokim pozicijama, nisu često ni plaćene kao muškarci, međutim to nije nužno zbog same diskriminacije pri zapošljavanju. Ono što istraživanja pokazuju jeste da sa ženama treba raditi na tome kako treba da se bore za svoju platu, kako treba da se bore za nju kada da traže povišicu, a kada promociju”, rekla je Maja Marković iz Udruženja građana SEE ICT.

Da žene mogu biti uspešne u ovom pretežno muškom svetu, pokazale su svojim primerima preduzetnice koje su ostvarile uspešan posao u IT sektoru, koje su na panelu govorile o svojim iskustvima.

Kako bi podstakla što veći broj žena da posluju u IT sektoru, država je prošle godine izdvojila 15 miliona dinara za čak 9 organizacija koje su sprovodile prekvalifikacije širom zemlje, rekla je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić

“Pored toga radimo na jednoj kampanji koja treba da podigne pre svega svest mladih žena o tome gde je njihovo mesto u IKT sektoru, da one treba da se izbore za svoje mesto u ovom sektoru pre svega zato što je to profesija budućnosti i što će najplaćeniji poslovi u budućnosti upravo biti rezervisani u ovoj oblasti”, navela je Matić.

U tom cilju kreirana je i prekogranična IT mreža ”XBIT Network” finansirana evropskim novcem, koja pomaže stvaranju povoljnih uslova za razvoj IT industrije i preduzetništva, a u koju je uključen i Fakultet tehničkih nauka.

“Segment samog projekta je svakako kreiranje ove prekogranične mreže, to je i najvažniji izlaz iz svega ovoga kao rezultata projekta. Mi imamo više indikatora koji su pokazatelji uspeha projekta, međutim, kreiranje te mreže zajedno sa kolegama iz Hrvatske, gotovo iz preduzetničkog inkubatora u jednom malom mestu Donji Miholjac, i opštine Magadenovac koji do sada nisu imali prilike da na taj način razvijaju IT sektor čime ćemo im mi doprineti”, kazao je dipl. ing MSc Vladimir Todorović sa FTN-a.

Početak aktivnosti ovog projekta obeležen je otvaranjem savremene IT laboratorije na Fakultetu tehničkih nauka opremljene, kako je istaknuto, u skladu sa najvišim svetskim standardima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.