“Istražuj, putuj i uživaj” u subotu na PMF-u

VIDEO K9: Studiranje geografije danas nije na mestu broj jedan kod srednjoškolaca koji se odluče na dalje školovanje. Na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo PMF-a stoga nude nove savremene smerove vezane za ovu oblast izučavanja. O njima će budući studenti imati priliku da čuju u subotu, za kada je zakazan Dan otvorenih vrata ovog departmana.

280

Novosadskim srednjoškolcima koji još nisu sigurni u svoj životni poziv, u subotu će biti predstavljeni studijski programi i katedre Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo PMF- a.

Već samim svojim nazivom “Istražuj, putuj i uživaj”, ovaj dan otvorenih vrata obećava zanimljive sadržaje.

“Po prvi put na inicijativu studenata ove godine biće organizovan i mini sajam turističkih regiona Srbije pod nazivom “Sa Srbijom na Ti”. To je po uzoru na Španiju, gde su naši studenti odlazili na razmenu u okviru ERAZMUS+ programa razmene studenata i videli su da u zapadnim evropskim zemljama studenti na svojim fakultetima predstavljaju regione svoje države”, kazao je Igor Stamenković, docent na PMF-u.

Srbiju će srednjoškolcima na štandovima ispred amfiteatra predstaviti petnaestak studenata turizma i geografije uz podršku organizacije TrippinSrbija i Brazilca Thiaga Ferreire, blogera koji intenzivno radi na turističkoj promociji naše zemlje u Južnoj Americi.

O kvotama za upis studenata na pojedine studijske programe još uvek je rano govoriti.

“Ministarstvo tek na proleće raspisuje kvote, ali uvek imamo određeni broj mesta koje popunjavamo u drugom upisnom roku. Što se tiče turizma, zabeležili smo rast u poslednjih četiri-pet godina i svake godine je oko 10 posto veće interesovanje kod srednjoškolaca. Najpopularniji su nam smerovi gastronomija i hotelijerstvo i danas nam puno srednjoškolaca dolaze čak i iz gimnazija na ove strukovne smerove”, naveo je Stamenković.

Geografija i drugi prosvetni smerovi, kako je rekao, u današnje vreme nisu najpopularniji pri izboru budućeg zanimanja. Zato su su na ovom fakultetu pojačali napore da mladima pojasne sve mogućnosti kasnijeg zaposlenja, kao i na kreiranju novih intendisciplinarnih smerova, poput geoekologije ili geonformatike.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.