“Istražuj, putuj i uživaj” u subotu na PMF-u

VIDEO K9: Studiranje geografije danas nije na mestu broj jedan kod srednjoškolaca koji se odluče na dalje školovanje. Na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo PMF-a stoga nude nove savremene smerove vezane za ovu oblast izučavanja. O njima će budući studenti imati priliku da čuju u subotu, za kada je zakazan Dan otvorenih vrata ovog departmana.

0
328

Novosadskim srednjoškolcima koji još nisu sigurni u svoj životni poziv, u subotu će biti predstavljeni studijski programi i katedre Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo PMF- a.

Već samim svojim nazivom “Istražuj, putuj i uživaj”, ovaj dan otvorenih vrata obećava zanimljive sadržaje.

“Po prvi put na inicijativu studenata ove godine biće organizovan i mini sajam turističkih regiona Srbije pod nazivom “Sa Srbijom na Ti”. To je po uzoru na Španiju, gde su naši studenti odlazili na razmenu u okviru ERAZMUS+ programa razmene studenata i videli su da u zapadnim evropskim zemljama studenti na svojim fakultetima predstavljaju regione svoje države”, kazao je Igor Stamenković, docent na PMF-u.

Srbiju će srednjoškolcima na štandovima ispred amfiteatra predstaviti petnaestak studenata turizma i geografije uz podršku organizacije TrippinSrbija i Brazilca Thiaga Ferreire, blogera koji intenzivno radi na turističkoj promociji naše zemlje u Južnoj Americi.

O kvotama za upis studenata na pojedine studijske programe još uvek je rano govoriti.

“Ministarstvo tek na proleće raspisuje kvote, ali uvek imamo određeni broj mesta koje popunjavamo u drugom upisnom roku. Što se tiče turizma, zabeležili smo rast u poslednjih četiri-pet godina i svake godine je oko 10 posto veće interesovanje kod srednjoškolaca. Najpopularniji su nam smerovi gastronomija i hotelijerstvo i danas nam puno srednjoškolaca dolaze čak i iz gimnazija na ove strukovne smerove”, naveo je Stamenković.

Geografija i drugi prosvetni smerovi, kako je rekao, u današnje vreme nisu najpopularniji pri izboru budućeg zanimanja. Zato su su na ovom fakultetu pojačali napore da mladima pojasne sve mogućnosti kasnijeg zaposlenja, kao i na kreiranju novih intendisciplinarnih smerova, poput geoekologije ili geonformatike.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.