Istraživanje tvrđava Srbije

VIDEO K9: Sedam evropskih eksperata se 26. avgusta uputilo na studijsko putovanje kako bi istražili fortifikacijsko nasleđe Srbije. Putovanje je završeno na Petrovaradinskoj tvrđavi, gde su učesnici ovog projekta održali zanimljiv seminar. 

0
304

Namera studijskog putovanja kroz Srbiju bila je upoznavanje različitih tipova fortifikacija, razmena profesionalnih iskustava i ispitivanje mogućnosti za buduću saradnju.

Putovanje je završeno seminarom pod nazivom “Obnova, održavanje i promocija tvrđava – nacionalni zadaci razvoja u evropskim okvirima.”

“Ovaj seminar u organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, koji afirmiše i promoviše upravo graditeljsko kulturno fortifikacijsko nasleđe, a imajući u vidu da smo mi ove godine kao Grad Novi Sad ušli u jednu veoma značajnu investiciju, odnosno obnovu podgrađa Petrovaradinske tvrđave, to je još jedan dokaz da smo na pravom putu i da treba da saslušamo mišljenje i stručnjaka iz ove oblasti, ne samo iz naše države, nego i šire”, rekao je Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu.

Učesnici putovanja bili su evropski eksperti za fortifikacije, a razmatrana je i mogućnost proširenja Evropske kulturne rute FORTE CULTURA i na prostore Srbije.

“Evropska Unija je uključila u svoje programe i svoje projekte utvrđenih gradova, a mi smo obilaskom raznih utvrđenih gradova u Srbiji pokušali da Kalemegdan, Petrovaradinsku tvrđavu, tvrđavu u Nišu, uključimo u ove programe. Očekujemo od ovog seminara da će nam pomoći da uspemo u ovoj nameri u Evropskoj uniji”, naveo je prof. dr Hans-Rudolf Nojman, iz ECCOFORT regionalne asocijacije.

Putovanje je u Srbiji, pored Petrovaradinske tvrđave, obuhvatilo i Kalemegdansku tvrđavu u Beogradu, utvrđeni manastir Manasija, tvrđave uz Dunav, zatim lokalitet Dijana kod Kladova, rimsko utvrđenje Felix Romuliana, te tvrđave u Smederevu, Nišu, Šapcu i Baču.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.