Istraživanje: Srbi i Albanci – ne vole se, a ne poznaju se

Dve trećine Srba ima negativan stav prema Albancima, kao i dve trećine Albanaca prema Srbima, iako samo petina Srba lično poznaje nekog Albanca i svega šest odsto Albanaca ima poznanika među Srbima, pokazalo je najnovije istraživanje agencije Faktor plus.

0
328

Ovo istraživanje agencija Faktor plus uradila je, inače, za potrebe Novinske agencije Tanjug, a povodom šireg projekta, “Srbi i Albanci – kojim putem dalje”, koji Tanjug realizuje u saradnji sa albanskom novinskom agencijom ATA i uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške.

Rezultati istraživanja o odnosu Srba i Albanaca, koje je pokazalo da dve trećine Srba ima negativan stav prema Albancima, kao i dve trećine Albanaca prema Srbima, za direktora Centra za globalizaciju Dejana Miletića su realna slika slika odnosa javnog mnjenja u dve zemlje prema drugoj strani.

On ukazuje da treba učiniti mnogo da se poverenje vrati, što se, kaže, postiže samo kroz saradnju.

Publicista i politički analitičar iz Tirane Ben Andoni smatra da je u ovom trenutku teško da se govori o normalizaciji odnosa između Srba i Albanaca sa Kosova i Metohije, jer i jedni i drugi krivca traže u drugoj strani.

Andoni je, posle predstavljanja ankete, rekao da sada nedostaje iskren odnos i da je to jedna od najvećih prepreka za njihovo poboljšanje. (Tanjug)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.