Istraživanje: Srbi i Albanci – ne vole se, a ne poznaju se

Dve trećine Srba ima negativan stav prema Albancima, kao i dve trećine Albanaca prema Srbima, iako samo petina Srba lično poznaje nekog Albanca i svega šest odsto Albanaca ima poznanika među Srbima, pokazalo je najnovije istraživanje agencije Faktor plus.

266

Ovo istraživanje agencija Faktor plus uradila je, inače, za potrebe Novinske agencije Tanjug, a povodom šireg projekta, “Srbi i Albanci – kojim putem dalje”, koji Tanjug realizuje u saradnji sa albanskom novinskom agencijom ATA i uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške.

Rezultati istraživanja o odnosu Srba i Albanaca, koje je pokazalo da dve trećine Srba ima negativan stav prema Albancima, kao i dve trećine Albanaca prema Srbima, za direktora Centra za globalizaciju Dejana Miletića su realna slika slika odnosa javnog mnjenja u dve zemlje prema drugoj strani.

On ukazuje da treba učiniti mnogo da se poverenje vrati, što se, kaže, postiže samo kroz saradnju.

Publicista i politički analitičar iz Tirane Ben Andoni smatra da je u ovom trenutku teško da se govori o normalizaciji odnosa između Srba i Albanaca sa Kosova i Metohije, jer i jedni i drugi krivca traže u drugoj strani.

Andoni je, posle predstavljanja ankete, rekao da sada nedostaje iskren odnos i da je to jedna od najvećih prepreka za njihovo poboljšanje. (Tanjug)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.