Istraživanje: Pad interesovanja za izlazak na izbore u BiH

Prema poslednjem istraživanju koje je sprovela kompanija Valicon o izlasku birača na predstojeće opšte izbore BiH, u padu je u odnosu na 2014, a pogotovo u odnosu na 2010. godinu.

387

Na snovu kontinuiranog istraživanja koje Valicon sprovodi u FBiH, izlaznost na izborima, koji će biti održani u nedelju 7. oktobra, najverovatnije će biti manja od 50 odsto, dok ona, zbog neizvesnosti izlaska u levom krugu birača, u pesimističnom scenariju ide bliže 40 nego 50 odsto, prenosi sarajevski portal Klix.

Razlozi za ovako malu izlaznost leže u činjenici da je, kako se navodi, veliki broj onih birača koji još uvek nisu odlučili za koga će da glasaju.

U ovom slučaju, to je gotovo jedna petina manje od izbora 2014. godine.

Dobrim delom razlog za ovako niske procene izlaznosti, kada bi danas bili izbori, leži u nedovoljno organiziranoj saradnji “srodnih” stranaka i/ili u odsutnosti jednog jasnog favorita.

U slučajevima kada se glasovi dele na više stranaka uz odsutnost jasnog favorita na kraju može doći i do veće stope apstinencije.

Izostanak optimizma kod “levih birača”, građanski orijentisanih stranaka, znatno utiče na odluku o izlasku na glasanje, a znamo da upravo ti birači prave razliku između veće i manje izlaznosti, navodi se u istraživanju. (Agencije)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.