Istraživanje: Mladi Novosađani najskloniji kockanju

VIDEO K9: Učenici u Novom Sadu skloniji su igrama na sreću nego njihovi vršnjaci u manjim mestima Vojvodine, istraživanja pokazuju da se polovina njih oproba u nekoj od igara već između desete i četrnaeste godine.

0
454

Čak 45 odsto ispitanika iz Novog Sada igra igre na sreću, a najveći broj njih, 19 odsto, upoznalli su se sa klađenjem ili kockom uz pomoć društva.

Najzastupljenija igra na sreću je kladionica, pokazuje istraživanje koje je radila Jasmina Leković, diplomirani psiholog iz Centra “Život nije igra”.

“Svaki peti učenik igra kladionicu, koja je najzastupljenija igra na sreću. Zabrinjava podatak da decu počinju veoma rano sa igrama na sreću. Između 10 i 14 godine, i to najčešće sa kladionicom. Svaki četvrti učenik ove dobi se upoznaje sa igrama na sreću, znači to su im neka prva iskustva”, navela je Leković.

Skoro petina ispitanih učenika ima posrednika, nekog starijeg druga ili drugaricu koji uplaćuje tiket umesto njih. Novac koji dobiju na igrama na sreću, na prvom mestu troše za izlaske i provod, a zatim na garderobu.

“Veliki procenat dece, više od trećine je odgovorilo da neko u porodici igra neku igru na sreću i da je to najčešće otac koji igra kladionicu. Deci su uzor i roditelji, koji igraju igre na sreću i koji na taj način im šalju poruke lake i brze zarade”, kazala je Leković.

Zakon o igrama na sreću propisuje da kladionice moraju da budu udaljene od škola bar 200 metara, a maloletnicima je zabranjen ulaz u ovakve objekte. Međutim, u praksi to se retko poštuje.

“Patološko kockanje kod dece u ovom uzrastu osnovne i srednje škole, može da dovede do dugovanja, izostanaka iz škole, nervoze i razdražljivosti, slobag uspeha u školi, svađe sa bliskim osobama, ali i do krađe zlata i novca iz kuće, krađe na drugim mestima i samim ttim dolaze i u sukom sa zakonom”, rekla je Leković.

Istraživanje Centra je obuhvatilo je 2.357 mladih iz Južnobačkog okruga i Srema, uzrasta od 10 do 21 godine. Uzorak je činilo 52% muških i 46% ženskih ispitanika.

Anketa je realizovana u devet osnovnih i devet srednjih škola sa teritorije Novog Sada, Bačke Palanke, Vrbasa, Žablja, Sremske Mitrovice, Rume i Inđije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.