Istraživanje i edukacija u okviru projekta „Ka većem učešću građana u lokalnom prostornom planiranju i upravljanju“

Centar za razvoj demokratskog društva „Europolis” obaveštava građanke i građane Novog Sada, organizacije civilnog društva i kao zainteresovanu javnost da je otpočela realizacija projekta „Ka većem učešću građana u lokalnom prostornom planiranju i upravljanju“.

26

Projekat se realizuje sa ciljem povećanja uticaja građanki i građana Novog Sada na procese donošenja gradskih odluka iz oblasti urbanizma i prostornog planiranja, kako bi one bolje održavale potrebe lokalnog stanovništva umesto uticajnih privatnih investitora.

Tokom realizacije ovog projekta, CDD Europolis će naročito raditi na unapređenju informisanosti građana o procesu donošenja urbanističkih odluka, kao i na izgradnji kapaciteta njihovih formalnih i neformalnih udruženja za sprovođenje aktivnosti nadzora i zagovaranja prema gradskim vlastima. U tu svrhu pored istraživanja, sprovešće se i edukacija. Istraživanje stavova građanki i građana Novog Sada sprovodi se anketiranjem o tome kako doživljavaju nivo njihove uključenosti u gradske urbanističke politike, dok će se kapaciteti za zagovaranje i praćenje u ovoj oblasti podići trodnevnom edukacijom. Anketa se nalazi na linku OVDE, a formular za učešće na seminaru nalazi se linku OVDE.

Sami građani Novi Sad i njihova udruženja prepoznati su kao osnovna ciljna grupa i partner u sprovođenju ovog projekta. CDD Europolis će zato nastojati da kroz projekat svim zainteresovanim stranama ponudi platformu da ukažu na sve sporne urbanističke odluke koje su u prethodnom periodu narušila kvalitet života u gradu, ali i da od gradskih vlasti zahteva da preduzmu adekvatne mere kako bi se nezadovoljavajuća situacija ispravila.

Projekat „Ka većem učešću građana u lokalnom prostornom planiranju i upravljanju“ se na osnovu podrške Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA u okviru inicijative „Građani imaju moć“ koju, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), sprovode CRTA, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Partneri za demokratske promene Srbija i Nacionalna koalicija za decentralizaciju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.