Istorijski arhiv proslavio 62. rođendan

VIDEO K9: Istorijski arhiv Grada Novog Sada proslavio je svoj 62. rođendan. Na ceremoniji upriličenoj tim povodom ukazano je na značaj ove ustanove i sve ono što se u njoj čuva. Ono po čemu je ovaj Dan Istorijskog arhiva drugačiji u odnosu na prethodne godine, jeste to što ga proslavlja u novoj zgradi, jedinstvenoj u regionu.

543

Istorijski arhiv Novog Sada značajan je za čitavo društvo jer čuva celokupnu istoriju grada od sredine 18. veka do danas, istakao je direktor ove ustanove na svečanoj ceremoniji  Petar Đurđev.

“Arhiv je, ono što ja volim da kažem, delimično čuvar, a delimično i kreator kolektivnog istorijskog sećanja, a ono jeste fundament postojanja svake nacije, društva i države. Mi čuvamo građu koja je vezana za rad uprave, sudstva, medicinskih ustanova, školstva, udruženja građana, a raspon građe koju čuvamo je od 1748. pa do 2014. godine”, rekao je Đurđev.

On je dodao i da se u Arhivu grada ne čuva istorija samo Novog Sada, nego i okolnih opština, te da on pokriva čitav Južnobački okrug.

Novi objekat u koji je Arhiv od nedavno preseljen predstavlja ponos svih Novosađana, jer takav objekat ne postoji nigde u regionu i opremljen je po najvišim standardima, naglasio je Đurđev.

Proslavi su prisustvovali i predstavnici gradske uprave koji su tom prilikom istakli da je Istorijski arhiv jedna od kulturnih ustanova kojima se grad izuzetno ponosi.

“7.000 metara ili 7 km u nizu arhivske građe dovoljno govori o velikoj ozbiljnosti u pravom poduhvatu sve ovo skupiti kroz istoriju. Novi Sad je ponosan na svoju istoriju, Novi Sad je ponosan na ovaj Istorijski arhiv, a Istorijski arihiv treba da bude ponosan na sve ovo što je Novi Sad, na čelu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem, uradio”, kazao je Aleksandar Petrović, šef Kabineta gradonačelnika Novog Sada.

Do sada je, kako je rečeno, u novu zgradu Istorijskog arhiva preseljeno 70 odsto građe, a očekuje se da će se do kraja 2016. objekat biti potpuno opremljen i stavljen na korišćenje građanima koji će ovde imati mogućnost da posećuju različite izložbe, konferencije i slične manifestacije. Nastojaćemo da Istorisjki arhiv bude centar kulture u pravom smislu te reči, zaključio je Đurđev.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.