Istorijska uloga Haga

VIDEO K9: Haški sud je stvoren da bi iznova napisao srpsku istoriju, izjavio je istoričar Miloš Ković koji je bio svedok odbrane u slučaju protiv Ratka Mladića u Hagu.

0
12

Poznati istoričar i profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu Miloš Ković, bio je svedok odbrane u slučaju protiv Ratka Mladića u Hagu. U svojoj knjizi „Pravo na istoriju“, on je izneo, stručne izveštaje i transkript tog svedočenja u haškom procesu protiv Ratka Mladića u kojima se, prema njegovim rečima, na argumentovan i pregledan način ruši lažna krivica srpskog naroda za raspad SFRJ. Upitali smo Miloša Kovića šta je najznačajnije što bi moglo dokazati ove njegove tvrdnje.

Miloš Ković, profesor na katedri za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu je mišljenja da se cela srpska istorija danas krivotvori i tumači kroz Srebrenicu i Sarajevo. Kako je izjavio, Haški tribunal je prikupio ogromnu količinu dragocenih istorijskih izvora, ali njegov glavni zadatak nije da osudi zločince, nego da iznova piše srpsku istoriju i da Srbima utisne žig kolektivne krivice, čime bi se opravdalo sve ono što je učinio NATO i njegovi balkanski saveznici i što se tek spremaju da učine.

Posao istoričara je, prema njegovim rečima, da razume i objasni istoriju, a ne da presuđuje, kao i da piše istoriju onakvu kako je bilo ,,ni po babu ni po stričevima no po pravdi Boga istinoga”, zaključio je Ković.

(Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.