ISTA PRAVA ZA SVE PRED TRANSPLANTACIJU

644

(VIDEO K9) Vlada je danas usvojila pravilnik Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja. Njim je predviđeno proširenje prava osiguranika na lečenje u inostranstvu. Ovo se posebno odnosi na pacijente koji čekaju transplantaciju srca.

 
Za transplantaciju organa odraslih ljudi, postoje uslovi da to izvedu  domaći  kardiohirurzi i njihov tim koji broji od 30 do 50 ljudi. Kada su u pitanju deca, Srbija nema mogućnosti, ali se  orijentiše ka Univerzitetskoj klinici u Beču i drugim centrima. Dobra finansijska disciplina obezbediće jednaka prava za sve.
 
 Pravilnik će omogućiti i da transplantacije u budućnosti budu sistemski uredjene. Neće biti  starosne granice, jer to bi značilo da kršenje etičkog pravila i zakona o zaštiti od diskriminacije, dodala je Đukić Dejanović.
 
Srpski zdravstveni sistem dobiće i  registar onih kojima je transplantacija potrebna. Radiće se i na privlačenju pažnje kada je reč o projektu “Eurotransplant” koji se bavi ovom temtikom. Takođe, svest građana o donorstvu neophodno je podići, ocena je ministarke. Tako će se tražiti rešenje u zakonu da samo osobe koje ne žele da daju organe u slučaju smrti ne bi bili prećutni davaoci.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.