Ista prava za roditelje i usvojitelje

VIDEO K9: Udruženje građana "Sreća" nada se da će ove godine biti izjednačen status roditelja i usvojitelja dece koja su sto posto ometena u razvoju. Ukoliko se zakonom za roditelje takve dece regulišu prava, oni će imati istu pomoć kao i usvojitelji.

0
1402

Usvojitelji dece koja su ometena u razvoju finansijski su obezbeđeni jer im država sve troškove plaća, dok roditelji dobijaju “tuđu pomoć” u iznosu od 26.900 dinara, a većina roditelja nije u mogućnosti da radi, jer takva deca zahtevaju celodnevnu pažnju i pomoć drugih osoba.

“To piše jasno u zakonu da je to isključivo za potrebe deteta. S obzirom da detetovo stanje se ne menja, posebno dece koja su višestruko ometena, njihovo stanje se ne menja, a roditelji stare, ne rade i nemaju finansijsku podršku. I mi smo došli u takvu situaciju da nemamo drugog izbora, ako se ove godine ne usvoji zvanično Zakon roditelj-negovatelj, mi moramo opet da se borimo na ulicama, na žalost”, rekla je Sandra Ivanković, predsednica Udruženja “Sreća”.

Ivanković kaže da ono što uliva nadu da će se stvari pokrenuti i promeniti, jeste to da je lokalna samouprava Novog Sada podržala taj zakon.

“Ovim zakonom će se još mnoge stvari realizovati. Neće morati deca da se leče SMS-om, putem ovog zakona roditelji će biti finansijski podržani, pri tom će biti i socijalno bezbedan i biće zaposleno lice iza koga stoji država”, navela je Ivanković.

Ivanković očekuje da će i drugi gradovi i mesta u Srbiji podržati predlog i zajedničkim nastupom ubrzati proces izmene ili dopune Zakona o izjednačavanju roditelja i usvojitelja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.