Ispravljanje greške efektnije od kažnjavanja

VIDEO K9: Rad s maloletnim prestupnicima je jedna od važnih oblasti kojima se bave centri za socijalni rad, koji poslednjih godina beleže sve teža krivična dela počinilaca ispod 18 godina.  

0
24

Jedna od oblasti kojima se bavi Centar za socijalni rad Novi Sad je rad s maloletnicima koji su počinili krivična dela, kako sa starijim do 18, tako i sa decom do 14 godina koja su krivično neodgovorna.

Među najvećim razlozima prestupništva kod starijih maloletnika, od 14 do 18 godina je njihova nepromišljenost, impulsivnost, želja za zabavom i hedonizmom, a često nisu ni svesni da vrše krivično delo, navodi Jelena Zorić direktorka Centra za socijalni rad Novi Sad, što znači da ih najčešće njihova nezrelost i nedovoljno razmišljanje o posledicama uvodi u problem.  

Široka je lepeza vaspitnih mera koja se primenjuje prema maloletnim prestupnicima, počev od onih najblažih, diverzivnih, za one koji prvi put čine krivično delo za koje je predviđena mala kazna zatvora, gde se, u saradnji centra, policije i tužilašva, zaobilazi sudski postupak. Tu je važno da maloletnik shvati i prizna da je učinio krivično delo, a vaspitni nalozi uglavnom se odnose na određen broj časova humanitarnog rada, izvinjenje oštećeno, upućivanje na grupni ili individualni tretman. Prema njihovim iskustvima, navela je Zorić, deca sve više, nažalost, vrše kompleksnija i složenija krivična dela.

Za teža krivična dela maloletnim počiniocima, kazala je Zorić, izriču se vaspitne mera upozorenja, ukor, pojačan nadzor organa starateljstva i roditelja i posebne obaveze, koje su nazastupljenije, sve se više koriste i čine 50% svih izrečenih vaspitnih mera, a čija je svrha da kod maloletnika jača empatiju prema oštećenom, kao i ličnu odgovornost zbog postupaka koje čini.  

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.