Ispraćeni dobrovoljci u Vojsku Srbije

VIDEO K9: Broj mladih koji se odazivaju pozivu Vojske Srbije kontinuirano raste, rečeno je danas u Novom Sadu na svečanom ispraćaju devojaka i mladića za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem u decembarskom uputnom roku.

0
14

Osamnaest momaka i dve devojke koji su ispunili sve propisane uslove, potpisali su danas ugovore za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem u decembarskom uputnom roku.

Svečani ispraćaj ovih kandidata upriličen je u Centru Ministarstva odbrane Novi Sad.

“Vojska Srbije nije samo oružana snaga koja deluje u slučaju potrebe, već je tu kada god se dese nemile situacije koje ugrožavaju bezbednost ljudi i imovine. Vojska je sistemski odgovor države u takvim situacijama, i mnogi su životi sačuvani zahvaljujući takvom pravovremenom odgovoru. Hvala im na svemu što čine za svoj narod, a Grad Novi Sad biće uvek tu, spreman da ih podrži i doprinese poboljšanju položaja pripadnika snaga bezbednosti”, rekao je zamenik gradonačelnika Novog Sada, Igor Crnobarac.

Ovom prilikom je načelnik Centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Novi Sad pozvao sve one koji su zainteresovani da se prijave za upućivanje na dobrovoljno služenje vojnog roka, kao i za vojno sručno osposobljavanje za rezervne vojne oficire, što mogu učiniti dolaskom u neku od kancelarija MO na teritoriji Južno-bačkog upravnog okruga, elektronskim putem preko portala eUprava i u ekspoziturama Pošte Srbije.

“Danas smo na odsluženje vojnog roka uputili ukupno 20 kandidata, 18 momaka i dve devojke koji su ispunili sve propisane uslove. Posebno moram da istaknem da smo u ovom uputnom roku uputili 34% više kandidata na odsluženje vojnog roka u odnosu na decembarski uputni rok 2021. godine”, istakao je potpukovnik Dimoski i dodao “odlaskom na dobrovoljno služenje vojnog roka, ovi momci i devojke nastavljaju tradiciju svojih očeva, dedova i pradedova. Oni nastavljaju vekovnu tradiciju srpskog naroda, ali i svih ostalih naroda koji su živeli i žive u ovoj našoj lepoj zemlji, da rado odlaze u vojsku i da se kasnije odazivaju na poziv da brane svoju otadžbinu”.

Budući vojnici će vojni rok služiti šest meseci, u tri faze. U prvoj će mesec i po dana biti u lokalnim Centrima za osnovnu obuku, zatim u drugoj fazi isto toliko u Centrima za specijalističku obuku dok će poslednja tri meseca provesti u jedinicama Vojske Srbije.

Dok se nalaze na odsluženju vojnog roka, svaki kandidat, pored plaćenih troškova prevoza, mesečno dobija novčano primanje u iznosu od 38.000 dinara, a nakon odsluženja vojnog roka svi kandidati mogu da konkurišu i zasnuju radni odnos u Vojsci Srbije u svojstvu profesionalnog vojnika.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.