ISPOŠTOVANA POSLEDNJA JOVANKINA ŽELJA

VIDEO K9: Vlada Srbije prihvatila je zahtev porodice da Jovanka Broz, udovica predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, bude sahranjena u "Kući cveća". Formiran je Organizacioni odbor za sahranu Jovanke Broz a za predsednika tog odbora je imenovala potpredsednika Vlade Rasima Ljajića.

1074
Jovanka Broz je preminula juče u Beogradu u 89. godini. Primljena je u Urgentni centar 23. avgusta u teškom stanju. Njena poslednja želja bila je da bude sahranjena u kući cveća pored Josipa Broza, čiji je grob redovno posećivala na godišnjicu smrti, čak i u godinama koje je provela u kućnom pritvoru. Vlada Srbije formirala je Organizacioni odbor za sahranu na čijem čelu je potpredsednik vlade Rasim Ljajić, a pored njega u odboru će biti i sekretar vlade Veljko Odalović, ministar saobraćaja Aleksandar Antić, predsetavnici Ministartsva spoljnih poslova i predstavnici grada, kao i članovi porodice.

[quote_box_center] Britanska agencija Rojters objavila je da je umrla "Jovanka Broz, koja je tri decenije bila prva dama Jugoslavije, ali je ostala zaboravljena i bez države pošto je rat razorio socijalističku federaciju koju je izgradio njen muž Tito". Rođena u Hrvatskoj, Jovanka je prvo bila medicinska sestra u partizanima tokom Drugog svetskog rata, zatim Titova lična sekretarica, a na kraju je 1952. postala njegova žena. [/quote_box_center]
 Ukazujući na to da je od Titove smrti, pre 33 godine, Jovanka Broz živela izolovano i u skromnim materijalnim uslovima i da joj je bogastvo i luksuz, u kome je živela bilo oduzeto, a kontakti s ostatkom sveta ograničeni i zabranjeni, nemački list "Zi Dojče cajtung" navodi da je pad Jovanke Broz bio isto toliko veliki, kao što je bio i njen meteorski uspeh.

Svojom lepotom, elegancijom i osmehom koji zrači, plenila je ona u Beogradu i na preko 100 inostranih putovanja s Titom engleskog šefa diplomatije Entoni Idena, kao i Nikitu Hruščova, saveznog kancelara Vilija Branta ili američkog predsednika Džimija Kartera". Prema navodima ""Zidojče cajtung"", šezdesetih godina imala je iza kulisa rastuću političku ulogu, a sedamdesetih godina, kada je počela borba za Titovog naslednika, njegovo okruženje optužilo da je špijun Moskve i da planira vojni puč.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.