Isplativa energetski efikasna oprema

VIDEO K9: Građani Srbije troše u proseku 3 do 4 puta više energije po jedinici bruto domaćeg proizvoda u odnosu na stanovnike Evropske unije. Evropska banka za obnovu i razvoj sprovodi GEFF program, koji promoviše prodaju energetski efikasne opreme i osigurava sredstva za ulaganja u domenu zelene ekonomije u stambenom sektoru u zemljama Zapadnog Balkana među kojima je i naša zemlja.

0
644

Cilj ovog projekta jeste da pomogne građanima Srbije da implementacijom energetski efikasnih tehnologija smanje potrošnju energije i novca, a povećaju vrednost nekretnine i komgor svog doma.

“Energetska efikasnost u suštini podrazumeva da mi dobijemo nešto više sa manje utrošene energije, kad je reč o domaćinstvima to znači da nam je praktično bolji konfor života uz manji utrošak energije i uz manje troškova, prvenstveno kupovinom energetski efikasne opreme i materijala. Osnovne dve stvari koje su prvi korak za sve jeste kupovina kvalitetne stolarije, efikasne stolarije i izolacija, nakon toga onda dolaze razni sistemi grejanja kao što su kotlovi, toplotne pumpe i na kraju eventualno neke nove tehnologije koje sad dolaze u smislu solarnog zagrevanja vode, odnosno solarnog pravljenja struje”, rekao je Luka Naglić, tehnički ekspert na GEFF programu.

Naglić napominje da u poređenju sa prosekom Evropske unije, trošimo 3 do 4 puta više energije po jedinici bruto domaćeg proizvoda.

“Znači stvarno smo neefikasni. Što se tiče zemalja u okruženju tu smo negde, neke su možda malo efikasnije od nas, neke koje su na našem nivou. U svakom slučaju po meni bitna stvar je da energetska efikasmost polako dolazi u fokus interesovanja i da se stvari definitivno pomeraju u pravom smeru”, naveo je Naglić.

Program je namenjen isključivo fizičkim licima, kako bi se podigla svest građana u Srbiji o energetski efikasnoj opremi, a kako je istakao, ulaganje je veoma isplativo.

“Dva su glavna motiva jedan je smanjene računa, smanjenje troškova, a drugi je povećanje konfora života, jer ako nemate izolaciju, ako imate stolariju koja je stara iskrivljena vama će em biti hladno u stanu, em će vam računi biti visoki da biste se i to malo ugrejali, a ako investirate i uradite dobru stolariju em će vam biti kvalitet života mnogo bolji, jer vam neće biti hladno, em će vam računi biti niži”, kazao je Naglić.

Sve informacije vezane za ove efikasne tehnologije mogu da dobiju putem njihovog sajta, GEFF Srbija, istakao je Naglić, kao i podaci o dosupnoj opremi i prodajnim mestima.

Vredi pomenuti i da je sa odštampanim sertifikatom za određeni proizvod koji se nalazi na sajtu i predračunom sa prodajnog mesta potrebnih prilikom podizanja kredita za kupovinu, moguće dobiti 15% povraćaja investicije nakon instaliranja opreme.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.