Isplata jednokratne pomoći penzionerima

VIDEO K9: U petak je počela isplata jednokratne pomoći od po pet hiljada dinara za penzionere, primaoce privremene naknade invalida rada i treće kategorije invalidnosti.

608

Sem toga, nedavno je i premijerka Ana Brnabić najavila povećanje penzija za oko pet odsto. Nešto više povlastica dobili su penzioneri u Beogradu, a sve u skladu sa nastojanjem Vlade da poboljša ekonomska sigurnost korisnika penzija.

Podela jednokratne pomoći penzioneriam počela je u petak, i nastavila se i danas, a dobiće je svi penzioneri tvrde u Partiji ujedinjenih penzionera Srbije.

Nije ovo prvi put da penzioneri dobijaju jednokratnu pomoć, kažu u PUPS-u podsećajući da su penzioneri i prošle godine u novembru dobili pomoć.

“Država mora da vodi računa o materijalnom položaju penzionera, pre svega kad su u pitanju penzije. Drugo, mora da vodi računa i na druge načine preko Republičkog fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje i direktno iz budžeta. Mora posebno da pomaže penzionerima koji imaju male penzije, a njih je najviše 1.042.000 i u tom smislu ja pozdravljam tu aktivnost. Ali mi smo imali drugačiji stav u Udruženju penzionera grada Novog Sada. Mi smo smatrali da treba da jednokratnu pomoć dobiju samo oni koji su na ivici siromaštva, a to su oni koji primaju ispod 40 000 hiljada i u tom smislu ako treba, neka neki dobiju i šest, sedam hiljada, a ne svi pet”, rekao je Momo Čolaković, narodni poslanik PUPS-a.

Iako smatra da je dobro da država pomaže pnzionere, navodi da se položaj penzionera ne gradi jednokratnim pomoćima, već održavanjem i unapređivanjem stečenih prava, što je inače regulisano Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju.

“U tom smislu smatramo da je mera koju je predložila Vlada o povećanju penzije, ja lično smatram i sugerišem da se to ne vodi kao povećanje nego usklađivanje penzija u skladu sa Zakonom i na to se treba vratiti. Kad će to biti, kada će se stvoriti uslovi, mi smo mislili da će to biti u toku ove godine i da prestane da važi Zakon o smanjivanju penzija. U tom smislu nije bilo mogućnosti, to su ogromne pare, oko 26 mlrd dinara bi koštalo državu i smatramo da bi drugim aktivnostima poput ovih sa jednokratnom pomoći”, rekao je Čolaković. 

Čolaković je podsetio da su penzioneri stvarali ovu državu, da su u ovakovoj teškoj situaciji zaista pokazali solidarnost, te da je potrebno održati njihov položaj. Iako meru jdnokratne pomoći ocenjuje kao dobru, on smatra da sve treba urediti na sistemski način.

“U tom smislu mislim da država mora da snosi odgovornost i troškove, ali isto tako i deo države je i lokalna samouprava i u tom smislu svaka lokalna samouprava mora da vodi računa o najugroženijim stanovnicima, a ja lično mislim da je penzionerska grupacija jedna od najugroženijih grupacija, a posebno stariji i bolesni, ali tu moram da dodam da imamo jako veliki broj starih lica koji nisu penzioneri, oni su još ugroženiji”, navode u PUPS-u. 

13. penzija samo za beogradske penzionere najverovatnije neće ni biti isplaćena, rekao je Čolaković, dodajući da ne treba zanemariti ni aktivnosti penzionera u Novom Sadu, zahvaljujući kojima penzioneri u našem gradu imaju različite povlastice prilikom korišćenja usluga javnih i javnokomunalnih preduzeća, kulturnih ustanova i institucija, banjskim lečilištima i sprotskim aktivnostima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.