Ispitivanje čitalačke pismenosti – PIRLS 2021.

VIDEO K9: Škole iz Srbije ove godine po prvi put učestvuju u značajnom međunarodnom pedagoškom ispitivanju razvoja čitalačke pismenosti u četvrtom razredu osnovne škole - PIRLS 2021.

0
43

Čitalačka pismenost predstavlja jednu od najvažnijih kompetencija koju učenici stiču u prvim godinama svog obrazovanja i osnova je za učenje svih školskih predmeta.

Međunarodnim istraživanjem razvoja čitalačke pismenosti – PIRLS, mere se postignuća učenika u četvrtom razredu osnovne škole i njihova iskustva u vezi sa učenjem čitanja kod kuće i u školi.

Četvrti razred je izabran jer predstavlja važnu prekretnicu u razvoju čitalačkih kompetencija učenika. Srbija po prvi put ove godine učestvuje u ovom svetskom pedagoškom istraživanju, a u njega je uključeno 170 osnovnih škola iznaše zemlje.

Vera Stojšić Gašparovski, koordinatorka PIRLS-a u OŠ “Jovan Jovanocić Zmaj” u Sremskoj Kamenici, kaže da će ovakvo jedno istraživanje poslužiti i našoj zemlji i međunarodnoj obrazovnoj zajednici da konstatuje u kom pravcu decu treba dalje učiti u oblasti čitalačke pismenosti.

Testovi su rađeni jednako za svih 60 država koje su deo ovog istraživanja, samo su prilagođena određenom pismu, a testiranje se obavlja po principu prijemnog ispita, pa niko do otvranja testova ne zna ni kako taj test izgleda, objašnjava Stojšić Gašparovski.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.