Iskorenjivanje socijalizma iz zdravstva

VIDEO K9: Gašenje državnih apotekarskih ustanova u Srbiji Doktori protiv korupcije mogu samo da pozdrave, jer se pokazalo da život počinje da menja sistem, kad već odgovorni to ne žele, rekao je doktor Draško Karađinović iz te Nevladine organizacije u emisiji Otvoreni ekran. Dr Karađinović smatra da bi sličnu sudbinu trebalo da dožive i domovi zdravlja u našoj zemlji.

0
358

Državna apoteka je poput komunalnog preduzeća, gde politički imenovan rukovodilac za državni novac kupuje od privatnih veledrogerija, pojasnio je dr Karađinović, što je skupo koštalo državu i građane.

“I normalno je da u toj interkonekciji državno – privatno se stvaraju ogromni gubici. Zato je i propao socijalizam. Znači, svakih nekoliko godina mi smo imali gubitak i dugovanja državnih apotekarskih ustanova u vrednosti oko stotinjak miliona evra. Svakih par godina i onda posle par godina napravi se frka, velika je gužva, neće biti lekova, šta ćemo – hajde da mi to pretvorimo u javni dug. U Skupštini izglasamo i taj javni dug koji su napravili mnogi direktori tih državnih apotekarskih ustanova se pretvori u javni dug koji svi vraćamo”, rekao je on.

Državna apotekarska ustanova je potpuno nepotrebna, smatra dr Karađinović i dodaje da se pokazalo kako sam život menja sistem koji nije valjao, kada već političari nisu to nisu želeli ili mogli da urade.

Za očekivati je da slična sudbina zadesi i domove zdravlja u Srbiji, koja, kako je rekao, kasni u tom pogledu za neprednim zemljama.

“Pogledajte u Hrvatskoj, u Sloveniji. Dom zdravlja u ovom socijalističkom obliku, tako da kažem, kolektivističkom, ne postoji nigde. Znači,ako vi imate porodičnog lekara koji ima određen broj pacienata, kartona i on je plaćen po učinku, po kvalitetu svoga rada od fonda za zdravstveno osiguranje, to znači da tako odmah eliminišemo i čekanja i gužve, neproduktivnost i prebacivanje pacijenta iz državnog u privatni sektor i tako dalje”, smatra dr Karađinović.

Zdravstvo u Srbiji mora biti oslobođeno od recidiva socijalističke prošlosti kako bi građanima bilo omogućeno da dobije dostupnu kvalitetnu uslugu u mestu u kojem živi, a korupcija bila iskorenjena, zaključio je dr Karađinović, jer su zapadna iskustva pokazala da ona u ovakvom modelu pružanja zdravstvenih usluga – ne postoji.

Emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.