“ISKLJUČI NASILJE” – Država u borbi protiv nasilnika

Ministarstvo pravde pokrenulo je akciju „Isključi nasilje“, sa ciljem da najširoj javnosti ukaže na sve pojavne oblike nasilja u porodici.

1316

U okviru kampanje “Isključi nasilje” pušten je i prvi od tri TV spota koji će biti emitovani do 1. juna 2017. godine, kada počinje primena novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

Akcija “Isključi nasilje” predstavljena je u Domu Narodne skupštine, uz poruku da će država ubuduće imati “nultu toleranciju” prema nasilnicima, kao i da će pobediti u toj borbi.

Predsednica parlamenta Maja Gojković istakla je da se šalje poruka da nema mesta nasilju u porodici i da nasilje nije lična stvar.

“Nasilje je stvar drzave i društva i zato je važna poruka koja se šalje sa akcije Ministarstva pravde. Skupština se aktivno uključila time što je juče započela raspravu o dva izuzetno važna zakona, koji pokazuju da Srbija ne podrzava samo simbolično borbu, već aktivno deluje tako sto je uputila dva predloga zakona”, rekla je Gojković.

Ona je izrazila očekivanje da će izmene Krivičnog zakonika i Predlog zakona o sprečavanju nasilja u porodici usvojiti do 25. novembra kada se obeležava Dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Tako se, ističe Gojković, šalje poruka nulte tolerancije prema nasilnicima i pokazuje se da je država jača od nasilja.

Ministarka pravde Nela Kuburović navela je da se zakonskim predlozima o kojima se raspravlja u parlamentu, izmenama Krivičnog zakonika i Predlogu zakona o sprečavanju nasilja u porodici, sistemskim merama radi na sprečavanju nasilja.

“Veliki značaj zakona je što unapređuje saradnju između svih organa sa ciljem da se spreči naslje i pomogne žrtavama”, rekla je Kuburović izražavajući nadu da će ih poslanici podržati.

Ministarka pravde je govoreći o kampanji “Isključi nasilje” kazala da se pokreće istoimeni sajt, i pozvala druge državne organe da se uključe u tu akciju.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da su ta zakonska rešenja prava prilika da se pokaže jedinstvo Srbije.

On je ukazao da se tim rešenjima daje mogućnost državnim organima da se efikasnije bore protiv nasilja u porodici.

“Policajac ima obavezu da izađe na teren, da izvrši procenu, analizira rizik, ima mogućnost da udalji nasilnika iz domaćinstva”, rekao je Stefanović, dodajući da će policajci proći odgovarajuće obuke.

Mnogi smatraju da će tu biti puno izazova, kaže Stefanović, ali i veruje da ne treba bežati od odgovornosti, jer se tako neće rešiti problem.

Prema njegovim rečima, MUP je spreman da se uhvati u koštac i pobedi u toj borbi, a pobeda je da se nasilje u porodici smanjuje, jer je sada to jedini vid kriminaliteta koji napreduje. Stefanović je istakao da se sve više žena odlučuje da prijavi nasilje.

iskljuci-nasilje2

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.