Irinej: “Ako ne postanemo kao deca, nećemo ući u Carstvo Nebesko”

"Božić nam ukazuje i na svetinju ljudskog života. Ovaj praznik nas poziva na oboženje, a ne na uništenje, na služenje životu, ne samo biološkom već i večnom, a ne na robovanje smrti", poručio je patrijarh srpski Irinej u Božićnoj poslanici upućenoj vernicima.

0
441

“Svemu je od Boga darovan život, a posebno ljudskom biću, koje je u Hristu ikona Boga Živoga. Božić nam osnažuje i vraća biblijski blagoslov: „Rađajte se i množite i napunite zemlju!” Daj Bože da ovaj blagoslov postane mera života srpskog naroda i svih naroda na zemlji, jer bi na taj način pakao bratoubistva i čedomorstva bio zamenjen rajskim mirom i punoćom života”, poručio je patrijarh Irinej.

On je poželeo da od ovog Božića oživi Srbija i da porodice ispuni radost i dečija igra.

 

“Sveto Jevanđelje nas upravo i podseća na to da, ako se ne obratimo i ne postanemo bezazleni kao deca, nećemo ući u Carstvo nebesko. Zato je Božić praznik i naše dece, praznik mladosti i večne budućnosti”, naveo je patrijarh u Božićnoj poslanici.

Patrijarh se pomolio i za mir u svetu.

“U ove blagoslovene božićne dane molimo se Gospodu, Caru mira, da ugasi neprijateljstva među narodima, da spase ljude Svoje širom sveta i da bude milostiv svima nama”, rekao je patrijarh.

Patrijarh je uputio božićni pozdrav vernicima “u Otadžbini i rasejanju” i pozvao ih da žive u međusobnoj bratskoj ljubavi, u ljubavi Božića.

“Posebno se molimo za raspeto Kosovo i Metohiju, našu duhovnu i nacionalnu kolevku, koju je veliki Njegoš nazvao “grdnim sudilištem”. Dok je Srba, biće i Kosova! Kosovo je duša Srbinova! Zato će Kosovo i Metohija biti i ostati naša zemlja, jer su tu naša Golgota i naš Jerusalim”, kaže patrijarh.

“Hristos je isti danas, juče i doveka”, naveo je i dodao da je srpski narod – narod Božića i da će dok je Srba, biti i Kosova i Metohije.

Srpski narod je narod Svetoga Save, narod svetog cara Lazara Kosovskog i svih ostalih mučenika i novomučenika, koji u zla vremena postradaše, kao vitlejemska deca za istinu i pravdu Božiju, istakao je.

“Njihove žrtve se sećamo i molimo ih da nas u nebeskom Vitlejemu pominju u svojim svetim molitvama, da bismo bili dostojni svojih svetih predaka, kako je govorio blaženopočivši patrijarh Pavle”, naveo je patrijarh Irinej.

Božić nam, ističe, otkriva cilj i smisao našeg života na zemlji i zato Božić zaista jeste “dan koji stvori Gospod da se radujemo i veselimo u njemu”.

Kako je naglasio, Božić nam osnažuje i vraća biblijski blagoslov.

“Rađajte se i množite i napunite zemlju”, poručio je patrijarh Irinej uz tradicionalni pozdrav “Mir Božji, Hristos se rodi – Vaistinu se rodi – Blagoslovena nova 2017. godina”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.