IPTV više ne emituje program Televizije Kanal9

VIDEO K9: Program Televizije Kanal9 Novi Sad, prve privatne novosadske televizije, od danas više se ne emituje putem IPTV-a, zbog jednostranog raskida ugovora kompanije Telekom Srbija sa nama, uprkos našem uverenju da je ovakav potezprotivzakonit. Ovim pvodom oglasilo se i Udruženje novinara Srbije tražeći da se Kanal9 vrati na IPTV, uz konstataciju da je emitovanje našeg programa od javnog interesa, kako za građane Novog Sada, tako i građane Vojvodine.

0
1112

Ovakim potezom, građani koji žive na teritoriji na kojoj je Kanal9 distribuiran putem IPTV-ja ostali su uskraćeni za naš program.

Tokom prošlog meseca na našu adresu stiglo je obaveštenje o otkazu ugovora o distribuciji televizijskog programa putem IPTV-ja od strane Telekoma, bez obrazloženja.

 

Naša kuća obratila se Telekomu za dodatna pojašnjenja uz upozorenje da smatramo da je ovo postupanje suprotno Zakonu o javnom informisanju i medijima, jer se ovim, naveli smo, ograničava sloboda distribucije medijskih sadržaja i primenjuju nejednaki uslovi distribucije u odnosu na različite učesnike na medijskom tržištu.

 

Zakon o javnom informisanju i medijima
“Lice koje se bavi distribucijom medija ne sme da odbije distribuciju medija primenjujući nejednake uslove distribucije u odnosu na različite učesnike na medijskom tržištu, kao ni na drugi način značajno ograničavati, narušavati ili sprečavati konkurenciju na relevantnom medijskom tržištu, na teritoriji Republike Srbije, shodno odredbama zakona kojim se reguliše zaštita konkurencije.”

Stigao je i odgovor od strane Telekoma u kome se navodi da nema govora o primeni nejednakih uslova distribucije, navodeći da je ugovor koji smo imali, zaključen pod uslovima pod kojima Telekom zakljujučuje ugovore i sa drugim pružaocima medijskih usluga.

“Što se pitanja distribucije tiče, stava smo da Telekom Srbija, kao operator elektronske komunikacione mreže za distribuciju medijskih sadržaja, u smislu Zakona o elektronskim medijima, ima pravo na izbor medijskih usluga koje će distribuirati putem svoje mreže, poštujući ograničenja utvrđena pomenutim zakonom.”, navodi Telekom u svom odgovoru našoj televiziji. 

 

Dalje, u odgovoru se navodi da je nadležno Regulatorno telo za elektronske medje (REM) takođe tokom prošlog meseca donelo odluku o tome da se u cilju zaštite medijskog pluralizma moraju distribuirati programi javnih medijskih servisa, kao i televizija O2tv, Pinka, Prve i Hepija.

KANAL9 NIJE OBAVEZAN?
“Kako televizijski program televizije Kanal 9 d.o.o. nije program javnog medijskog servisa, niti je distribucija istog, kao obavezna, utvrđena predmetnom Listom koju je doneo REM, smatramo da Telekom Srbija, kao operator elektronske komunikacione mreže za distribuciju medijskih sadržaja, nema obavezu distribucije istog, te da je postupanje Telekoma Srbija, u predmetnom slučaju u skladu sa važećim propisima”.

 

Reagovao UNS 

Povodom novonastale situacije oglasilo se i Udruženje novinara Srbije koje od Telekomovog kablovskog distributera IPTV-ja traži da u svoju ponudu vrati program regionalne novosadske televizije Kanal 9.

Kanal9 već imao istu situaciju sa SBB-om

UNS podseća IPTV da je TV Kanal 9 istu situaciju imao 2011. godine sa SBB distributerom, te da je REM tada uputio apel svim kablovskim operaterima da u svoju ponudu uvrste programe regionalnih i lokalnih emitera na područjima za koje ti emiteri imaju dozvolu.

Kanal 9 je tada pokrenuo i postupak za naknadu štete pred Privrednim sudom u Novom Sadu koji je 2012. godine odredio privremenu meru i naložio distributeru SBB da distribuira program TV K9.

Nakon ovakve odluke suda, na zahtev REM-a, RATEL je u skladu sa članom 101 Zakona o elektronskim komunikacijama,obavezao SBB da u svom distributivnom sistemu mora da distribuira program TV K9, TV Delta, TV Mozaik i Novosadska TV, uz jednake komercijalne uslove, na teritoriji Novog Sada.

UNS ističe da je TV Kanal 9 regionalna televizija i da je emitovanje ovog kanala od javnog interesa, kako za građane Novog Sada, tako i građane Vojvodine i poziva Telekom IPTV da ne narušava konkurenciju i u što kraćem roku produži ugovor sa Kanalom 9.

 

Naša televizija nastaviće svoju borbu za svoje gledaoce, u želji da pravovremeno, tačno i objektivno informiše javnost o svim važnim događajima, koji su od interesa za javnost u nadi da će se uskoro prilike na medijskom tržištu promeniti kako bi bile stvorene pretpostavke za učešće medija u pravednoj tržišnoj utakmici.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.